30 март 2019-Нюз Фронт.

Appeal of journalists working in the DPR to representatives of international and human rights organizations, journalistic associations regarding the infringement of freedom of speech in Ukraine

Украинските власти продължават да нарушават правата на човека, международното право и да нарушават безнаказано свободата на словото. Системната престъпна дейност в тази посока се извършва от Службата за сигурност на Украйна.
Ярък пример за това е арестът на Кирил Вишински, който продължава повече от 300 дни по обвинение в държавна измяна, както и забраната за влизане на трима чуждестранни журналисти в големи чуждестранни телевизионни и радио компании само за един месец.

 

На 7 март 2019 година на Кристиан Вершутц, журналист от австрийската телевизионна и радио компания ORF, бе отказан достъп до Украйна за период от една година.
Службата за сигурност на Украйна за първи път обосновава тази забрана с факта, че Кристиан Вершютс незаконно е влязъл в Крим и е водил антиукраинска пропаганда, а след това се позова на необходимостта да се гарантира безопасността на журналист.

 

Австрийският журналист Кристиан Вершутс работи дълго време на територията на Донецката народна република, като от самото показва конфликта в Донбас.

Помолихме Кристин Вершютц да коментира този инцидент по Skype. За съжаление той отказа. Най-вероятно това е направено от страх от евентуално преследване от страна на украинските власти, недоволни от позицията му по конфликта в Донбас.

В същото време, в публикувано по-рано интервю, Кристиан Верщуц заяви, че украинските власти възпрепятстват неговата журналистическа дейност, нарушавайки свободата му на словото, за което знаят страните от ЕС и САЩ, които по някаква причина не са заинтересовани в защитата на журналиста.Освен това той съобщи, че е бил заплашен от украински националисти и че се страхува за живота си.

 

Седмица по-късно, на 14 март, украинските гранични служители не позволиха на руски гражданин, акредитиран като кореспондент, да отразява президентските избори от канадска телевизионна компания в страната. Отказът се дължи на факта, че журналистът преди това е бил в Крим. Името на журналиста и името на компанията, за която той работи, не се разкриват от украинските власти.

 

Една седмица по-късно, в нощта на 24-25 март, италианският журналист на държавната телевизия RAI Марк Иннаро не беше даопуснат да влезе в Украйна. Журналистът е акредитиран от Министерството на външните работи на Украйна. След четири часа задържане, той бил изпратен обратно в летище Минск, откъдето е летял.

Целта на посещението му в Украйна бе да покаже как протичат президентските избори и да проведе интервюта с представители на политически и религиозни среди на Украйна.
На журналиста е отказан достъп в Украйна поради факта, че той «представлява заплаха за националната сигурност на страната».

Ние смятаме, че Иннаро не е допуснат в Украйна поради факта, че той живее в Москва.

 

Тези груби нарушения, забрани за влизане на журналисти от големи чуждестранни телевизионни и радио компании в страната, както всеки друг журналист, нанасят голяма вреда на свободата на медиите и зачитането на международните споразумения в областта на журналистическата дейност.

Призоваваме световната общност, мисията на ОССЕ и други международни и правозащитни организации да окажат решително и силно влияние върху украинските власти, за да разрешат ситуацията и да предотвратят актове на цензура и да ограничат свободата на медиите в полза на политическите интереси на официалния Киев. И ние много се надяваме, че след изборите в Украйна ситуацията по отношение на свободата на словото ще се промени към по-добро.

Vittorio-Nicola Rangeloni, Christelle Néant, Patrick Lancaster

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;