Както съобщава вестникът на Министерството на отбраната на САЩ Stars and Stripes, Пентагонът се е върнал към стратегията от времената на студената война — към мобилността и «Динамичното използаване на сила: общо за седмица армията на САЩ уж може да се прехвърли в Европа.
Т.е. Вашингтон реши да сплаши Русия със стари «трикове» от времето на СССР.
В борбата с Русия Пентагонът реши да използва всички свои средства.
В ход са и старите «трикове» от времето на студената война със СССР.
Вашингтон прави опит да сплаши Русия с внезапната мобилност на своите Въоръжени сили.
Тази стратегия по-рано носеше името «Динамично използване на сила».
Както съобщава изданието на Министерството на отбратата на САЩ  Stars and Stripes, давайки за пример един от пехотните батальони, само за седмица армията на САЩ може да се прехвърли в Европа.
Американските пехотинци били в Тексас на артилерийски учения, когато тяхното командване получило заповед да се разположи в Полша.
«След седмица 1500 военнослужщи бяха изпратени в полигоните в западна Полша в стил студената война, когато мобилизацията без предварително уведомяване беше главна особеност на военната стратегия за противодействие на СССР», се посочва в изданието.
Подобна «динамична употреба на сили», както отбелязва авторът, трябва, според замисъла на Пентагона, «да сдържа противниците в равновесно положение с помощта на по-непредсказуеми движения на войските».
Заместник командващият Националната гвардия на САЩ в Европа генерал-майор Джон Гронскси обеща, че подобни прехвърляния американите ще правят вече постоянно.

«За всеки от нашите противници в което и да е място това ще бъде непредсказуемо», заяви генералът, добавяйки, че това ще бъде отлично за националната сигурност на Америка в рамките на военната стратегия за сдържане и готовност.

Но, съдейки по комантарите в изданието, предишната мобилност от времето на студената война на Въоръжените сили на САЩ е изгубена, налага се тя в момента да бъде усвоявана наново.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;