Германия отново зае разкрачена позиция спрямо Русия

В отношенията с Москва трябва не само да се съсредоточим върху диалога, но и да «демонстрираме сила», се казва в съвместното изявление на немските управляващи партии ХДС и СДПГ, съобщава  Focus Online.
Според немските парламентаристи, трябва да се минизират рисковете и да се занижи взаимното недоверие в отношенията между Русия и НАТО.
Заедно с това е необходимо и по-нататък да се укрепва НАТО като гарант на мира и сигурността в Европа.
Focus: диалог и «убедительное» устрашение — немецкая правящая коалиция назвала рецепт отношений с Россией

Reuters
«НАТО, бидейки трансатлантическо партньорство в сферите на ценностите и сигурността, остават неизменен гарант на сигурността, мира и свободата в Европа, затова то трябва да се укрепва и в бъдеще», цитира  Focus Online част от съвместонто изявление на немската управляваща коалиция (ХДС и СДПГ) по повод 70-та годишна на Северноатлантическия алианс.
В изявлението се казва, че укрепването на НАТО е особено актуално в светлината на действията на Русия, такива като анексията на Крим и «намесата в събитията в Източна Украйна».
Сред другите заплахи се споменават тероризмът, кибератаките и разпространението на ядреното оръжие.
Що се отнася до отношенията с Москва, то немските управляващи партии предлагат да се концентрират усилията върху диалога, но също «да се демонстрира сила» заедно с убедителна доза «сплашване».
В частност, НАТО трябва да намери общ отговор на разполагането от Русия на високоточните ракети със среден обсег на действие, способни да порязават всяка европейска страна от алианса.
Както отбелязва изданието, това изявление е показателно в това, че в партията СДПГ има значителни сили, които призовават за отказ от излишна твърдост на позицията спрямо Русия.
Focus Online пише, че при съставяне на изявлението очевидно е победило партийното крило на главата на МВнР на Германия Хайко Маас: подчертава се, че Германия трябва да положи усилия, за да може Съветът Русия — НАТО да възобнови интензивната си работи по «минимизиране на рисковете, за избягване на ненужната аскалация и по занижаването на взаимното недоверие».
Петя Паликрушева
Източник: https://www.focus.de/politik/ausland/gemeinsamer-antrag-groko-setzt-bei-russland-politik-der-nato-auf-dialog-und-glaubhafte-abschreckung_id_10520838.html

Коментари:

Зареждане ...