Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Независимост“ и „напускане на Обединеното кралство“ — тези две теми все по-често ще бъдат подлагани на обсъждане в Шотландия, след като най-големите ѝ опасения започват да се сбъдват.

През 2014 г. на референдум гласоподавателите решиха да останат в пределите на Великобритания, но още тогава анализаторите предрекоха, че второто допитване сред шотландците ще се случи до десетилетие, макар и никой тогава да не очакваше Брекзит.

Какви са прогнозите сега — ден, след като сделката за развод между Лондон и Брюксел, договорена от премиера Тереза Мей, за пореден път бе отхвърлена от британския парламент, коментират пред БНР експерти на противоположни мнения — проф. Ричард Кърли и Антъни Салъмън.

„Ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без сделка, проучванията показват, че повечето хора ще подкрепят независимостта, но този вот ще е със съвсем лек превес.

Ако обаче се намери начин да останем в Европейския съюз — било чрез отказ от член 50-ти от Лисабонския договор, било чрез втори референдум в цяла Великобритания, тогава динамиката на мненията в Шотландия ще се промени“, отбеляза Антъни Салъмън от Шотландския център за европейски политики, който изучава промените на нагласите на гласоподавателите в Шотландия.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той изрази мнение, че ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без сделка, проучванията показват, че повечето хора ще подкрепят независимостта, но този вот ще е със съвсем лек превес.

На противоположното мнение е проф. Ричард Кърли — съпредседател на Центъра за шотландска публична политика:

„Не изглежда сред хората да има огромен ентусиазъм за втори референдум. Съвсем малко са хората, които приветстват тази идея.

Правителството в Шотландия обмисля подхода, който да използва при евентуален втори референдум. Няма и как да бъде по различен начин в ситуацията, при която никой не знае какво ще се случи с Брекзит.

След като не знаем какво точно ще се случи, няма как да преценим какъв ще бъде ефектът върху Шотландия“.

Според него все още не може да бъде направена оценка на ефекта от евентуален втори референдум в Шотландия.

„От една страна хората могат да си кажат: „Щом Брекзит е толкова труден, по-лесно или по-трудно ще бъде да създадем независима Шотландия?».

Мисля, че през 2016 година вотът от референдума за оставане или напускане на Европейския съюз от Великобритания създаде многопластови притеснения сред хората. Това сега ще раздели обществото и по въпроса дали да има втори референдум изобщо и ако има, какъв избор да направят“, посочва проф. Кърли.

Тагове: ; ; ; ;