Над 5 часа разговори между премиера Бойко Борисов и вицепрезидента на Турция Фуат Октай. Резултатът — Борисов не отстъпи пред турската държава, която на този етап отказа да се извини на България за коментара на външния министър Чавушоглу, който каза, че има намеса от страна на Турция в Закона за вероизповеданията.

 

 

 

 

Бойко Борисов излезе ядосан от продължилата часове наред среща между него и турския вицепрезидент Фуат Октай. По време на разговорите се е стигнало и до разговор между Ердоган и Октай, но и това не е дало резултат в положителна насока, съобщи пратеникът на Канал 3 в Букурещ.

«Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания…Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното…Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи», подчерта Бойко Борисов след срещата си с Фуат Октай. Според него «турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста».

 

«Въпросният външен министър казва, че ни оказал натиск, за да се приеме закон за вероизповеданията, което е лъжа, което не е истина. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск. Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме. Това съм защитавал, за съжаление не се разбрахме», подчерта българският министър-председател и добави:

«Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс

Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права и свободи и на вероизповедание и на всичко останало“, каза още Бойко Борисов. 

Борисов беше категоричен, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи. Попитан дали би поискал среща с президента Ердоган, за да се изясни този въпрос, Борисов отговори, че няма какво да изясняват.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;