Министър-председателят Бойко Борисов иска извинение от Анкара за изказването на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, че са се намесили и благодарение на това не са приети промените в Закона за вероизповеданията, засягащи външното финансиране на вероизповеданията. Това съобщи Канал 3.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева вече привика турския посланик,

а в Букурещ, където присъства на балканска среща на високо равнище Бойко Борисов, в рамките на която се срещна с вицепрезидента на Турция Фуат Октай.

«На Балканите намесата във вътрешните работи, на която и да е държава, е много лош сигнал и лошо възпитание, винаги поражда изключително големи конфликти. Надявам се те да поднесат своето извинение за това, което са казали», заяви Борисов.

 

«В началото много се зарадвах, че както ние бяхме поканили във Варна израелския премиер Биби Натаняху, днес вицепрезидентът на Турция е тук. Изказването на външния министър Чавушоглу — никак не ми е приятно какво са казали там. Сега ще имам среща с вицепрезидента», заяви премиерът в Букурещ.

Последва срещата между Борисов и Октай, която продължи с часове. Временно тя обаче бе прекратена, след като турската страна поиска прекъсване, за да се изясни дали Чавушоглу наистина е казал, отразеното в медиите. Впоследствие Октай се върна на срещата.

Тагове: ; ; ;