Дясното в България, доколкото изобщо го има, продължава да се цепи и клонира. Днес бившият здравен министър Петър Москов представи новия си политически проект —  партия КОД. Разшифровката гласи «Консервативно обединение на десницата». Това съобщи Офнюс. бг.

Защита на реда, справедливостта, нормата, разума и работещите решения са в основата на новата политическата партия, а нейното мото е «Свобода и всекиму своето».

«КОД е консервативна, дясна европейска политическа сила, която отхвърля социалистическите и либералните утопии. Вярваме, че алтернативата е консервативна десница, обединена около политики за налагане на държавността, на идентичността на българщината във вътрешен план и защита на националните интереси навън», представи Москов партията си.

Зад него в новата политическа сила застават Любомир Канов, Боян Стефанов, Ралица Кирилова, Цветанка Корона, Росица Рачева, Момчил Станков, Ваньо Шарков, Валентин Павлов, Пепа Деведжиева, Хари Аничкин и други.

«Сблъсъкът между либералното и консервативното е съвременното име на старото противопоставяне между лявото и дясното. Tова са реални политически решения, от които зависят правилата на нашия живот. Либералният модел на демокрация е провален и ние сме длъжни да му противопоставим ценностите на консервативната демокрация», обеден е бившият министър.

КОД се позиционира в дясно от центристките народни партии, у нас и в Европа, които според учредителите на новата политическа сила, не дават изход от кризата на либералната демокрация.

«Ако лявото и либералното са експеримент, консервативното е връщане към нормата. Искаме да сложим край на експеримента, в който живеем», заяви Петър Москов.

Той разкритикува и инструментите на държавата наложили социални неравенства.

«Нашите основни политически противници са носителите на левите социалистически и либерални идеологии – БСП и ДПС. Управлението на ГЕРБ е реактивно в следствие на външен натиск. Това е очевиден провал на ГЕРБ в десните политики в образованието, здравеопазването и държавността.»

За евентуални политически партньори в бъдеще Москов посочи ВМРО и НФСБ, които по негови думи имат близки до техните позиции.

«Борисов обещава по време на неговия мандат, че нищо няма да се случи, но държавата продължава и след него.»

Любомир Канов подчерта, че «партията е код за бъдещето». Поставянето на ясни принципи в дясното политическо мислене и промяна на манталиета е общата цел на новата политическа сила.

«Всеки опит да се разделят хората на групи със специални привилегии, трябва да бъде пресичан», заяви Канов.

Държава, която да гарантира запазването на традициите и идентичността на българите като сплотяващи звена между националното ни минало и бъдеще, е желанието на партията.

«Децата трябва да знаят българската история, а не колко пола има баща им», категоричен е Москов.

Новосформираната партия също така има намерения да се яви на европейските избори през май.

Тагове: ; ; ; ; ; ;