Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като съзнателна демонстрация на всепозволеност определи руският външен министър Сергей Лавров американското признаване на Голанските възвишения за израелски. Лавров заяви това на съвместна пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в турския курорт Белек в рамките на започналото си днес двудневно посещение в Турция.

Мевлют Чавушоглу изрази очакване за пълно отпадане на руските визи за турски граждани и съобщи, че разговорите по темата продължават.

Турският външен министър заяви, че Турция закупува руските ракетни системи С-400 за собствени нужди и не може да става дума комплексите да бъдат продадени на трета страна. И отбеляза със задоволство увеличението от 14% на обема на двустранната търговия.

Според Сергей Лавров ситуацията в Сирия трябва да се решава с уважение към нейния суверенитет и териториална цялост и с отчитане на интересите на Турция в сферата на сигурността. Той допълни, че продължават контактите между външните, военните и разузнавателните ведомства на двете страни по въпроса.

Двамата първи дипломати ръководиха заседанието на Съвместната група за стратегическо планиране, която подготвя предстоящата през април среща на президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Русия.

Търговско-икономическото сътрудничество също е в дневния ред на преговорите им. Ще стане думи и за двустранните стратегически проекти в енергетиката като строителството на първата в Турция атомна електроцентрала „Акую“ и газопровода „Турски поток“.

Тагове: ; ; ; ; ;