ЕС удължи до края на септември операцията "София"

Съветът на ЕС съобщи, че днес е удължил операцията «София» до 30 септември. Решението е било прието по писмена процедура. Това съобщи БТА.

На командващия на операцията е възложено по оперативни причини временно да спре разполагането на военноморски сили за срока на това удължаване. Държавите в ЕС ще продължат да работят в подходящите форуми за намиране на решение за дебаркирането като част от последващите действия според заключенията на Европейския съвет от юни 2018 г., се посочва в съобщението.

Операцията ще продължи, като усили наблюдението чрез въздухоплавателни средства и увеличи подкрепата за бреговата охрана и военноморските сили на Либия по задачи на правоприлагането по море. Предвижда се засилено наблюдение, включително на брега, и продължаване на обучението на либийските граничари.

Операцията цели да допринася за усилията на ЕС за разбиване на бизнес модела на каналджиите в южната част на Централното Средиземноморие. Операцията осигурява обучение за либийската брегова охрана и военноморски сили, наблюдава ефикасността на обучението, допринася за прилагането на оръжейното ембарго на ООН в открито море край бреговете на Либия.

В нейните рамки се извършва наблюдение и се събират данни за незаконния износ на нефт от Либия, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Операцията започна на 22 юни 2015 г. и е част от действията на ЕС по въпроса с миграцията.

Източник: Брюксел

Тагове: ; ; ; ; ;