Фейсбук заяви, че ще блокира «похвала, подкрепа и презентиране на бял национализъм и сепаратизъм» във Фейсбук и Инстаграм от следващата седмица.

Гигантът на социалните мрежи обеща също да подобри способността си да идентифицира и блокира материали от терористични групи.

Потребителите на Фейсбук, които се стремят към обидни думи, ще бъдат насочени към благотворителна организация, която се бори с крайнодесния екстремизъм.

Социалната мрежа е подложена на натиск, след като мъж извърши нападение срещу две джамии в Нова Зеландия.

Преди това Фейсбук е допускал известно бяло националистическо съдържание, което не е разглеждано като расистко — например разрешението на потребителите да призовават за създаването на бели етнодържави.

Компанията заяви, че е смятала белия национализъм за приемлива форма на изразяване, равна на «неща като американската гордост и баския сепаратизъм, които са важна част от идентичността на хората».

Но в пост в блога им в сряда се казва, че след три месеца консултации с «членове на гражданското общество и академични среди», компанията е установила, че белият национализъм не може да бъде «смислено разделен» от бялото желание за надмощие и организирани групи на омразата.

В резултат на стрелбите по-рано този месец в Нова Зеландия, няколко световни лидери призоваха социалните медии да поемат по-голяма отговорност за екстремисткия материал, публикуван на техните платформи.

Фейсбук вече призна, че видеоклипът за нападението, в което загинаха 50 души, е бил наблюдаван повече от 4 000 пъти, преди да бъде свален.

Компанията заяви, че в рамките на 24 часа е блокирала 1,2 милиона копия в момента на качването и е изтрила още 300 000 копия.

Група, представляваща френски мюсюлмани, осъди Фейсбук и Ю Тюб за даване на разрешение за публикуване на кадри на техните платформи.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;