САЩ продължават да нарушават международното право, намесвайки се във вътрешните работи на Венецуела.

Вашингтон реши да окаже пряк политически натиск за военно-техническото сътрудничество между Москва и Каракас, неоснователно обвинявайки Русия в «нагнетяване на на политическото напрежение във Венецуела» след пристагането там на два руски самолета.

Превод:
На 25 март САЩ обвиниха Руия в нагнетяване на политическото напрежение във Венецуела.

В отговор на това Кремъл отново заяви, че Белият дом се опитва да организара там «държавен преврат».

 

Това се случи по-малко от две денонощия, след като два руски военни самолети

се приземиха в Каракас, потвърждавайки тезата, че Моксва се опитва да увеличи  своето присъствие в тази страна, богата на нефт, но отчаяно нуждаеща се от пари.

САЩ се опитаха да засилят  натиска върху Русия, за да  я заставят

да ликвидира дипломатическите,  икономическите и военните връзки

с Венецуела, но безуспешно.

 

САЩ и Русия продължават да се борят за влияние в обхваната от криза Венецуела.

Вашингтон и Москва си разменят язвителни изявления

за намеса вът вътрешните работи на държавата от Южна Америка.

«САЩ нямат да стоят настрани, докато Русия нагнетява напрежението във Венецуела», цитира думите на Помпео изявлението, публикувано от Държавния департамент.

«Продължаващато прехвърляне на руски военнослужещи за подкрепа на незаконния режим на Мадуро във Венецуела ще продължи страданията на венецуелците, които в болшинството си подкрепят Хуан Гуайдо», заяви Помпео, критикувайки «неконструктивното поведение» на Москва.

(това, че болшинството подкрепяли Гуайдо във Венецуела, НЕ Е вярно, действителността показва точно обратното, Гуайдо, според проучвания, се радвал на подкрепата на около 10 % от гражданите на Венецуела след одобреното  от него евентуално нахлуване на САЩ в страната, бел.ред.)

Лавров отговори на това:

«Опитите на Вашингтон да организират държавен преврат във Венецуела и заплахите по адрес на нейното законно правителство са нарушение на Устава на ООН, неприкрита намеса във вътрешните  работи на суверенна държава».

Русия от дълго време е съюзник на Венецуела.

Тя предостави на латиноамериканската държава милиарди долари, а също й оказваше подкрепа в нефтената индустрия и въоръжените сили.

 

В последните няколко месеца Моксва и Каракас укрепиха дипломатическите отношения на фона на рязкото влошаване на отношенията между САЩ и Венецуела.

Венеуцелският журналист Хавиер Майорка написа в мрежата, че е видял на летището недалеко от столицата на Венецуела да се приземяват самолети на ВВС на Русия — товарният Ан-124 и още един по-малък самолет.

Освен това, на снимките, появили се в социалните мрежи, уж се виждат руски военни.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.cnbc.com/2019/03/26/venezuela-crisis-the-battle-for-influence-between-the-us-and-russia.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;