ВВС на САЩ набират пилоти за противопоставяне на руските хеликоптери Ми-24Д.
Посочва се, че американските военни ще бъдат научени да отбягват огъня от тези машини, а също да откриват слабите им места.
Освен това, летците трябва да усвоят навици за пилотирането на Ми-24 и да се запознаят с тяхното въоръжение.
Ескадронът, на който се планира провеждането на този курс, се намира в авивобазата Нелис в щата Невада.
Там по време на студената война е тренирала частта «Агресори» — американски летци-изпитатели, пилотиращи съветски изтребители и вертолети.
Експертите считат, че новите учения с употребата на съветска или руска техника са доказателство за връщането на САЩ във времената на студената война.
Според тях, американската страна вероятно се подготвя за противопоставяне с противник, който разполага със същите вертолети — например с Венецуела.
Кандидите предстои да изучат характеристиките на Ми-24, да направят сравнителен анализ с американския HH-60G, а също да овладеят навици при пилотиране на вертолети, «за предпочитане от модификацията  Ми-24Д», която модификация е една от най-разпространените варианти на този вертолет.
Машината е въоръжени с картечна установка  УСПУ-24 с картечница ЯкБ калибър
12,7 мм и възможност да снабдяване с различни видове бомби и ракети с обща маса до  2400 кг.

Учебният план на американските военни предполага 8 часа пилотиране на вертолетите Ми-24Д за всички участници в програмата, в която са включени часове за запознаване с летателните характеристики на машината и нейното въоръжение.

Пилотите ще бъдат обучени да определят слабите места във фезелажите на руските вертолети, как да се отбраняват от тях при управлението на вертолетитет  HH-60G, а

а също при маневрена спешна евакуация.

Вертолетът Sikorsky HH-60G Pave Hawk не е боен, той е предназначен за доставката на спецчасти, а също за спасителни операции в зоните на военни действия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;