Какви ще са последиците за Цветан Цветанов?

Дата на публикуване: 27 03 2019, 12:33


Скандалът с апартаментите ще има последици за Цветан Цветанов и най-вероятно ще са свързани с неговата позиция като депутат. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV социологът Кънчо Стойчев. Това съобщи Флаш нюс.

Според него основните проблеми в конкретния случай са два. „Цялата конфигурация на сделката – замяна, веднага продажба, заем, в пресата се твърди, че всичко това става за 3 дни, показва, че нещо се крие. Крие се реална цена. В този случай едва ли е за да се спестят малко данъци, а просто защото няма как да се докажат толкова много доходи”, смята Стойчев.

„Другата възможност, която също е логична хипотеза, е, че е оказан натиск, нещо подобно на рекет. Това трябва да се провери. Фактите, които се изнасят, допускат и такава възможност. И в двата случая е не просто и не само морално укоримо”, отбеляза социологът.

„В парламента, особено в парламентарната група на ГЕРБ, нищо не се решава без знанието на Цветанов. Той вероятно е подал законовата поправка там, за да бъде внесена от съответния депутат. Това означава, че Цветанов има пълната отговорност за целия скандал, който се разрази”, каза политологът Георги Киряков.

„Някои казват, че Борисов е напът да си отреже дясната ръка, тоест Цветанов му е дясната ръла в партията. Аз се опитвам да си представя какви мотиви би трябвало да има Борисов, за да си отреже дясната ръка”, коментира журналистът Евгени Петров.

„Другият вариант е да бъде отрязана главата, тоест Бойко Борисов от властта буквално, което е много по-неприемливо”, отбеляза Георги Киряков.

Според Кънчо Стойчев няма как да се направят категорични заключения, че заради скандала ГЕРБ губят евроизборите. „Борисов е в тежка ситуация, опитва се да вземе верните решения”, каза социологът. „Прекалено голям е скандалът, за да помислим, че ще може да бъде заметен”, смята той.

По въпроса с апартамента на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, който вчера подаде оставка, Кънчо Стойчев коментира, че сумата, за която е купено жилището, е притеснителна. „Най-вероятно това не е цялата платена сума. Масова практика е да се изповядват сделки за по-ниска сума, като целта е спестяване на данъци и такси. Когато става дума за човек на отговорна държавна работа, това е недопустимо и особено укоримо”, заяви Стойчев. Неговата хипотеза е, че  е имало 2 плащания – едното е на масата, а другото е по т. нар. алтернативен начин. Според социолога безспорно става дума а луксозна сграда и е абсурдно цената на квадрат да е 600-700 евро.

„Този зам.-министър казва, че не е виждал списък с цените. Всеки средноинтелигентен човек, особено ако тръгне да си търси апартамент в определен район, великолепно знае какви са примерните цени”, заяви и Евгени Петров.

В студиото беше коментирана и информацията, че съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – Елисавета Панова, също е сред клиентите на „Артекс”, а семейство Мирянови от строителната компания са техни кумове.

„Това се случва преди брака с Лозан Панов, но да се каже, че в момента действително Лозан Панов също живее в евтино жилище, ще бъде правилно”, отбеляза Евгени Петров. Оказа се, че не само на политици са продавани евтино апартаменти”, подчерта той. Журналистът обаче посочи, че при съпругата на Лозан Панов няма мотив, от който семейство Мирянови да се възползват, както от политиците.

„Трябва да ни интересува дали лицето, което е купило нещо по-евтино, е на държавна работа, на публичен пост. В случая не става дума за това. Фактът, че са станали кумове тези хора, това показва приятелски отношения. Не бива всичко да осъждаме. Проблем се появява само когато възникват съмнения възможно ли е да има облагодетелстване благодарение на някакъв публичен пост. Не виждам тази госпожа да е била замесена във властови отношения”, коментира Кънчо Стойчев.

Тагове: ; ; ;ВАЖНО
Важно

19 октомври 2019-Нюз Фронт. По време на посещението на Дмитрий Медведев в Белград, Русия и Сърбия

Важно

19 октомври 2019-Нюз Фронт. В събота /19 октомври/ пред американското посолство в София се състоя протест

Важно

България не трябва да се присъединява към еврозоната, заяви пред БНР проф. Кенет Рогоф -

Важно

Онзи ден Ким Чен Ун на бял кон изкачи свещената планина Пектусан. Тази фотосесия много

Важно

Най-хитрият план на Путин е да прави всичко в мълчание. Ако се замислите какво прави Русия

Важно

Мнозина, включително журналисти и обикновени ползватели на социалните мрежи, се опитваха тези дни да разберат

България
Важно

19 октомври 2019-Нюз Фронт. В събота /19 октомври/ пред американското посолство в София се състоя протест

Важно

12 октомври 2019-Нюз Фронт. САЩ и НАТО отново показват амбиции да използват страната ни в мръсните

статия

Магистратите от Специализирания наказателен съд дадоха ход на делото за "Царските конюшни". Това е първото

Важно

8 октомври 2019-Нюз Фронт. САЩ са готови да превърнат Черно море в арена на мащабна конфронтация

Видео

7 октомври 2019-Нюз Фронт. Днес, 7 октомври, руският лидер отбелязва рождения си ден. Поздравления валят от

статия

Възможностите за сътрудничество в областта на инвестициите, икономиката, транспорта, високите технологии, енергетиката, туризма и сигурността

Русия
Важно

19 октомври 2019-Нюз Фронт. По време на посещението на Дмитрий Медведев в Белград, Русия и Сърбия

статия

19 октомври 2019-Нюз Фронт. Русия и Сърбия подписаха споразумение за предоставяне на държавен заем за износ

статия

19 октомври 2019-Нюз Фронт. Президентът на Русия Владимир Путин обсъди по телефона с германския канцлер Ангела

статия

19 октомври 2019-Нюз Фронт. Столицата на Сърбия, Белград днес отбелязва годишнината от освобождението във Втората световна

статия

Самолетите на ВКС на Русия атакуваха територията на авиобаза "Тафтаназ" в сирийската провинция Идлиб, която беше

статия

Създадената на база избягали в САЩ руски либерали НПО "Свободна Русия" се довери на опита