25 март 2019-Нюз Фронт.

Преди 20 години, Югославия, за 78 дни или 11 седмици е подложена на 2300 въздушни удара
На 24 март 2019 година се навършиха точно 20 години, откакто САЩ и НАТО бомбардираха Югославия.
24 март 1999 година в 19:45 часа местно време, за първи път в следвоенната история на Европа, столицата на една от независимите държави става обект на бомбени атаки.
След тези събития светът се промени завинаги.

 

 


По време на гражданската война, в края на 20-ти век, четири от шестте съюзни републики (Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония) се отделят от Голямата Югославия.
В същото време мироопазващите сили на ООН под ръководството на САЩ са въведени на територията на Босна и Херцеговина, а след това и на автономната провинция Косово. Междувременно страната се превърна в Мала Югославия (Сърбия и Черна гора). След референдума за независимост в Черна гора, последните останки от бившата федерация останаха в историята, Сърбия и Черна гора също станаха независими държави.

 

Във военната операция срещу Югославия, продължила 78 дни, под една или друга форма, участват 19 страни от НАТО. Северноатлантическият алианс решава да започне агресията след неуспешни преговори с ръководството на СРЮ по въпроса за Косово и Метохия във френския град Рамбуйе и Париж през февруари и март 1999 година.

Бомбардировките са прекратени на 9 юни 1999 година, след като представители на армията на СРЮ и НАТО в македонския град Куманово подписват военно техническо споразумение за изтегляне на войските и полицията от Федерална Югославия от територията на Косово и за разполагането на международни въоръжени сили на територията на региона.

Ден по-късно Съветът за сигурност на ООН прима резолюция по този въпрос с номер 1244.

Югославия е отличен пример за това как изглежда действително американската “демокрация”.
Днес Америка също така успешно налага своята «демокрация» в Украйна. Опитват да разкъсат страната, пише бившияят депутат на Украйна Алексей Журавко.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;