25 март 2019-Нюз Фронт.

В Белград, в навечерието на 20-та годишнина от началото на бомбардировките на НАТО по Югославия, се проведе патриотична акция. Няколко хиляди души първоначално се събраха символично пред сградата, разрушена от една от въздушните атаки на Генералния щаб, след което организираха шествие, насочено към руското посолство.

Там ръководителите на масовата акция връчиха благодарствено писмо: благодарност за ясната позиция на Москва по въпроса за Косово и за осъждането на бомбардировките на Югославия, изразена няколко дни преди годишнината на Съвета за сигурност на ООН.

След това сърбите отидоха в храма на Свети Сава, където запалиха свещи в памет на загиналите по време на агресията на НАТО.

 

По време на митинга пред Генералния щаб участниците в акцията отново заявиха, че престъпленията на НАТО в Сърбия не могат да бъдат забравени или простени.
Те подчертаха, че Косово е част от Сърбия и това не може да бъде предмет на обсъждане.

 

«Никога няма да забравим как НАТО унищожи страната ни, убива мирни жители, жени, невинни деца. Заради тях нашето Косово е под окупация от 20 години», каза сръбският ветеран Бранислав Зенкич.

 

Участниците скандираха «Косово е сърцето на Сърбия», «НАТО вън от Сърбия», «Сърбия, Русия — нямаме нужда от Европейския съюз», «Косово — Сърбия, Крим — Русия».
По време на митинга бяха събрани подписи за ликвидация на офиса на НАТО в сръбското министерство на отбраната.

 

 

 

 

Шествието се приближи до руския посланик с факли, патриотични песни и лозунги, включително руско-сръбското приятелство
Много от тях носеха комбинираните знамена на Русия и Сърбия. Трима организатори дадоха на руския дипломат благодарствено писмо до позицията на Москва за бомбардировките на Югославия, изразена преди ден в ООН.

 

 

«Бяхме уверени. Русия твърдо остава в позицията си по въпроса за Косово и Метохия, че е необходимо да се спазва Резолюция 1244», потвърди един от лидерите на акцията, Йована Стойкович, когато се върна от посолството.

Думите й бяха посрещнати с аплодисменти.
«Русия в Съвета за сигурност на ООН заяви, че бомбардирането на Югославия и въобщеполитиката на глобалистите по отношение на Сърбия е прецедент», каза Дамнян Кнежевич пред сградата на посолството.
«Ние видяхме какво се случи после в Либия, Ирак, Сирия..»

«Тези, които протестират всяка събота», коментира Кнежевич за последните антиправителствени протести са организирани от прозападни политици,
«не виждахме никакви искания за отмяна на Маракешкото споразумение, според което мигрантите се изпращат на територията на бивша Югославия, нито споразумението с НАТО, нито Брюкселският договор ( между Белград и Прищина, — бел.ред.).

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;