Recep Tayyip Erdogan

Снимка: AP

        Турция ще повдигне в ООН въпроса за признаването от САЩ на израелския суверенитет над Голанските възвишения, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизия ТГРТ (TGRT), съобщават Ройтерс и ТАСС. Това съобщи БТА.

Турция ще повдигне в ООН темата с признаването от страна на САЩ на израелския суверенитет над Голанските възвишения, посочи турският президент.
Американският президент Доналд Тръмп заяви на 21 март, че САЩ трябва да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, които по думите му имат стратегическо значение и са важни за сигурността на Израел.

Русия, Германия, Иран, Сирия, Франция и други страни се обявиха против подобни едностранни действия. Тръмп ще се срещне с израелския премиер в Белия дом на 25-26 март, отбелязва ТАСС.

Ердоган каза, че изявлението на Тръмп за Голанските възвишения е «подарък» за израелския премиер Бенямин Нетаняху преди изборите в Израел.

В изказване на заседание на Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/ в петък в Истанбул Ердоган подчерта, че Турция никога няма да допусне незаконната окупация от Израел на Голанските възвишения да бъде легитимирана.

Източник: Анкара

Тагове: ; ; ; ;