25 март 2019-Нюз Фронт.

Членове на Сръбската радикална партия проведоха митинг в Белград в деня на 20-годишнината от бомбардировките на Югославия. По време на митинга партийният лидер Воислав Шешел изгори флаговете на НАТО и ЕС.

 

 

„Преди двадесет години бяха извършени престъпните и диви бомбардировки над сръбския народ и убийства на сръбски деца.

Никога не трябва да забравим това, сръбският народ никога не би помислил да се присъедини към тази организация [НАТО], че да ни принуждават да атакуваме други държави по-късно, както беше направено с нас ”, каза той.

 

Според него Сърбия трябва да се интегрира с Русия и да се присъедини към Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).
Точно 20 години изминаха от момента, когато силите на НАТО нападнаха Белград.

 

В агресията на НАТО участваха 1040 самолета,които пуснаха повече от 400 000 бомби и ракети, около хиляда крилати ракети бяха изстреляни в СРЮ, общото тегло на боеприпаси, пуснати по Югославия, достигна 22 000 тона. Не забравяме и за убеднения уран …Бомбардировките, които започнаха на 24 март 1999 година, продължиха 78 ужасни дни (и бяха извършени пред очите наа целия свят), бомбардировките бяха прекратени на 10 юни с приемането на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.Но с това нищо не свърши , агонията на сръбския народ, особено в Косово, продължава и днес.

 

В резултат на „булдозерната революция” през есента на 2000 година, президентът Слободан Милошевич беше фактически свален.

По-рано, на 24 март, щабът на НАТО нарече «необходимо и законно» бомбардирането на Югославия, въпреки липсата на санкции от Съвета за сигурност на ООН.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;