Християнска базилика “Света София” в Истанбул
Снимка: wikipedia

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че статутът на бившата християнска базилика “Света София” в Истанбул може да бъде променен от «музей» на «джамия» след местните избори на 31 март. В телевизионно интервю Ердоган допълни, че така храмът ще може да се посещава безплатно от всички туристи. Това съобщи БНР.

Той посочи, че подобна стъпка не е невероятна след местните избори и даде пример с намиращата се в съседство т. нар. „Синя джамия“, където всички влизат безплатно.

Само преди седмица Ердоган определи призивите за отваряне на „Св. София“ за ислямски молитви като „игра, в която той няма да влезе.“ Повод за това стана кампания в социалните мрежи след нападението в Крайстчърч в Нова Зеландия. На 16 март пред музея се събраха няколкостотин членове на различни ислямски организации, които протестираха срещу манифеста на атентатора от Нова Зеландия.

На призива за отваряне на „Св. София“ за богослужение Ердоган призова вярващите първо да напълнят съседната джамия „Султан Ахмед“ и допълни, че съвсем скоро е била открита джамията в Чамлъджа – най-голямата в Турция – която е няколко пъти по-голяма от „Св. София“.

На 1 април миналата година турският президент откри културно събитие с призив за мълчаливо четене на първата глава от Корана (сура „Фатиха“) и припомняне на султан Мехмед Втори Завоевателя в музея.

Преди началото на събитието също бяха рецитирани стихове от Корана.  През 2015 г. ислямски духовник чете Корана там, а година по-късно по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан в историческата забележителност се провеждаха религиозни четения.

Храмът „Света София“ е построен по заповед на византийския император Юстиниан и в продължения на столетия е бил седалище на Вселенския патриарх и най-голямата черква в света. След завладяването на Константинопол от османците през 1453 г. храмът е превърнат в джамия, а от 1935 г. е музей, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;