Тодор Галунов
Снимка: архив

„В този случай мен по-скоро ме интересуват политическите ефекти във връзка с предизборната кампания. Относно конкретните правни елементи на изнесените сделки“, каза пред БНР проф. Тодор Галунов по повод имотните скандали в държавата.

 

„От това, което се вижда, най-вероятно всичко е законово, може би е прецизирано. Аз съм сигурен, че от тази работа няма да излезе нещо сериозно. По-скоро това ще втвърди партийните ядра. По една много проста причина. В момента отново и двете големи партии, за тях е удобно сякаш да се вкопчат в образа на врага — ГЕРБ в БСП, БСП в ГЕРБ“, коментира той в интервю за предаването “Хоризонт за вас“.

Според него понеже има опасност подобни скандали да демотивират българския избирател, най-вероятно отново ще се заложи, а то вече се залага в публичното пространство, познатият сценарий в българската политика — колко са лоши ГЕРБ за БСП и колко са лоши БСП за ГЕРБ.

„За пореден път ще изместят реалните акценти на изборната кампания“, посочи още той.

„Партиите не влизат в европейския дебат, те правят тези избори с уговорката, че те, може би, ще са прелюдия към някакви други — дали местни, дали извънредни парламентарни избори, което показва едно истинско неуважение към европейското членство на България“.

Проф. Тодор Галунов е категоричен, че „европейският дебат трябва да се състои независимо в какви краски е – дали дебатът е възхваляване на Европа, или той е конкретен за мястото на България в Европа“.

„Европа има големи проблеми, а в момента това не се вижда в нашата изборна кампания“.

Има едно безсмислено противопоставяне на партиите, аз мисля, че освен тези имоти, които сега се появиха, виждам в публичното пространство започнаха да излизат и други имоти, коментира още политологът.

„Аз съм сигурен, че всичко това ще се разшири, че случаят няма да удари само ГЕРБ, ще покаже на българския избирател всъщност, че българският политически елит е достатъчно заможен, което пък никога не се харесва на сравнително бедния български гражданин.

Това има опасност да понижи, от една страна, активността на избирателя да подкопае, за пореден път, доверието в политическия елит.

Може би ще бъде от две, от три или от повече страни, няма да е само при ГЕРБ.

И в тази връзка партиите ще тръгнат по познатите си партийно-партизански модели и да обясняват, че ако дойде другата партия на власт, ще стане лошо“.

Проф. Галунов коментира още и изказването на премиера Борисов «решенията ми ще бъдат тежки».

“Аз съм сигурен, че реакцията на премиера ще има някакъв ефект. Трудно е да назовем конкретни имена, но досегашният модел показва, че когато премиерът се намеси, макар и от разстояние.., до голяма степен проличава, че България отдавна не е истинска парламентарна република, а по-скоро е тип премиерска република. В Случая, според мен, най-малко ще има една сериозна криза, която може и да остане незабелязана в обществото, вътре в ГЕРБ“.

Според него премиерът не би се лишил от Цветан Цветанов.

„Според мен в хода на изборната кампания екипът на ГЕРБ ще се запази, защото, все пак, остават по-малко от 2 месеца и аз мисля, че ГЕРБ ще се възползва от това, че всички проучвания му дават лек превес, за да спечели тези евроизборите, още повече, че в БСП ситуацията не е много добра“.

Тагове: ; ;