Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари нарече блъф изявлението на САЩ за окончателната победа над терористите от ИДИЛ в САР.
Постпред Сирии в ООН назвал блефом заявления США о 100%-ной победе над ИГ

  • Reuters

«Това е блъф. Няма никаква «Ислямска държава», да започнем с названието, никога не е имало. Това не е ислямска и не е държава.

Това са куп терористи от целия свят, попаднали в Сирия през граница от съседните държави, спонсорирани от международните разузнавателни служби, в това число от ЦРУ и британските», заяви Джаафари.

Според него, изявленията на САЩ са недоставерни.

«С ИДИЛ в Сирия все още не е приключено…

Русия, Сирия — това са тези, които истински воюват с ИДИЛ, а не САЩ и техните съюзници», отбеляза Джаафари.

По-рано прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че територията на Сирия на 100 % е освободена от терористичната групировка «Ислямска държава».

През 2018 година президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти заяви, че страната му е победила ИДИЛ.
През декември 2018 година президентът на САЩ Доналд Тръмп записа видеообръщение, в което отново повтори  своето изявление за това, че победата над терористичната групировка «Ислямска държава» е факт,  затова американските военни трябва да върнат у дома.
Съответното видео той публикува на страницата си в Туитър.
«Ние дълго воювахме в Сирия. Аз съм президент вече почти две години и ние наистина вдигнахме нивото на бойните действия, ние победихме ИДИЛ. 
Ние ги бихме, бихме ги много силно, взехме обратно територията, дойде време нашите войски да се върнат у дома», каза той.

Встроенное видео

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Доналд Тръмп също назова американските военни «герои на целия свят».
По-рано Тръмп обяви за разгрома на терористите от «Ислямска държава» в Сирия.
По-късно от Белия дом  съобщиха за началото на извежданеот на войските от Сирия.
По-рано съобщихме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви за големите победи в борбата с тероистичната групировка «Ислямска държава».
«Големи победи в борбата с ИД», написа Тръмп в своя Туитър.

Big wins against ISIS!

По-рано СМИ съобщиха, че бойците от ИДИЛ са потвърдили гибелта на своя главатар Ибрахим Абу Бакр ал-Багдади.

Пентагонът на този етап не е потвърдил информацията за гибелта на терориста. Властите в САЩ заявиха, че нямат данни за това.

В средата на юни Министерството на отбраната на Русия заяви, че ал-Багдади, както се предполага, е бил убит на 28 май в резултат на удар на руските ВКС.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;