Политолог: Не бива да смятаме мира в Европа за вечен

Импровизиран мемориал близо до джамията на Масджид Ал Нур в Крайстчърч.
Снимка: БТА

„Мирът, на който се радваме в Европа след Втората световна война, не бива да се смята за вечен“, заяви пред БНР политологът от Сараево Аднан Хускич.

„Вижте какво се случи само за 20 години. Радикалната десница участва във властта вече в доста държави, а в някои дори доминира. Посланията им вече генерираха достатъчно трагични събития, които би трябвало да ни служат като напомняне какви може да са последиците от езика на омразата към различните — главно мигранти и мюсюлмани“, обясни той в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Мюсюлманите се избират като жертвени агнета и са най-удобна група, която да играе ролята на мишена за радикални и антиимигрантски послания. Това просто е модерно днес. Още от 11 септември на мюсюлманите все повече се гледа като проблем в западните държави, а на исляма — като нещо несъвместимо със западния начин на живот“, посочи още политологът и добави, че е несъмнено, че има прояви на ислямофобия.

От друга страна от ислямския свят е много малка инициативата за промяна, смята Хускич.

„Има маса мюсюлмански държави, които не са демокрации. Затова аргументите да се неутрализира негативният натиск срещу мюсюлманите губят сила“, изказа мнение той.

„Определено имаме проблем в Босна с това какъв вид дебати се допускат до общественото пространство. Това, което се случва анонимно в интернет и в социалните мрежи е невероятно много шовинизъм и език на омразата, които оставят впечатлението, че Босна отново тръгва в посока радикален и тежък конфликт.

От друга страна в обществения дискурс, заради отсъствието вече на силния ангажимент на международната общност да бъде коректив, местните политици поеха ролята на шовинистки лидери.

Така че ако се опитате да схванете какво се мисли и говори в момента в Босна, ще се сблъскате с катастрофални примери за исторически ревизионизъм и шовинизъм, което не вещае нормално бъдеще за тази държава“, коментира още политологът.

Коментари:

Зареждане ...