Бойци на терористичната ислямистка групировка «Аш Шабаб» взривиха кола бомба пред правителствена сграда в центъра на сомалийската столица Могадишу, след което щурмуваха сградата, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. До момента се съобщава за 4-ма убити при взрива и в последвалата престрелка между нападателите и сомалийските сили за сигурност.

«Аш Шабаб» щурмува сградата, в която има две министерства, включително министерството на труда. Засега знаем за 4-ма загинали, но техният брой вероятно ще нарасне», каза майор Абдулахи Нур от местната полиция пред Ройтерс. Според него хора от горните етажи се спасяват с външни стълби през прозорците.

Доктор от местната «Бърза помощ» каза, че ранените са единадесет. Според него в сградата има още ранени, но засега не е възможно да им се окаже помощ, защото престрелката продължава.

Говорителят за военните операции на «Аш Шабаб»  — Абдиасис Абу Мусаб пък заяви пред Ройтерс, че един от нейните бойци самоубийци е взривил колата бомба пред министерството, което позволило на ударна група да нахлуе в сградата. Според АП щурмоваците са петима. От сградата се чува стрелба, а над мястото на взрива се издига дим, съобщават свидетели.
Според свидетели взривовите преди атаката са били два.

«Аш Шабаб» е най-активната ислямистка екстремистка групировка в Африка и от години води борба да свали подкрепяното от Запада правителство в Сомалия и да установи там държава, основана на ислямското право — шариата.

ислямизации, Тя непрекъснато предприема въоръжени атаки и атентати, причиняващи много жертви, макар че е изтласкана от Могадишу и оперира от селски райони в южната част на страната. В столицата и някои други части на Сомалия са разположени мироопазващи сили на Африканския съюз, които помагат на сомалийските сили да държат бунтовниците на разстояние.
През последните месеци САЩ също нанесоха серия от смъртоносни въздушни удари по лагери и скривалища на «Аш Шабаб».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;