Надписи върху пълнители за оръжия на нападателя в Нова Зеландия.
Снимка: Reuters

Нова Зеландия пренебрегна опасността от крайнодесен екстремизъм, макар че той има корени отдавна, заяви в интервю за БНР проф. Дъглас Прат — специалист по религиозни учения и влиянието им в модерното общество от Университета в Уайкато.

„Очевидно е, че крайнодесният екстремизъм набира сила.

Той става не само по-разпространен, но и по-агресивен.

Паралелът между терора в Нова Зеландия и направеното от Брайвик почти преди десетилетие е стряскащ.

Екстремисти, вълци — единаци с огнестрелно оръжие. И двамата избират невинни жертви и стрелят без да им мигне окото.

Разликата е, че Брайвик избра лагер на младежка организация, докато терористът от Нова Зеландия – мюсюлмани“, коментира той в предаването «Събота 150».

Експертът подчерта, че саморадикарилизиралите се хора, основно чрез съдържание в интернет, са много опасен феномен, независимо дали става въпрос за ислямски екстремисти, радикалисти, които вярват в превъзходството на бялата раса, християнски екстремисти или с каквито и да е други убеждения:

«Това, за което малко се говори, но е огромен проблем, е рерадикализацията. Много хора обвиняват мюсюлманите за случилото се, защото разбират терористичния акт като отговор на предишни действия на мюсюлмански екстремисти. Именно затова трябва да обърнем внимание на рередикализацията като явление в света, в който живеем“.

Именно религиозният екстремизъм е най-сериозният проблем пред света, категоричен е и Скот Ейтрън, който изучава радикализацията и процесите в Близкия Изток.

„Те наистина са вълци-единаци, но те са свързани чрез интернет, чрез определени идеи и движения и дори чрез организации.

Терористът в Нова Зеландия е вдъхновен от Дилън Руф, който уби чернокожи в църква в Съединените щати, и от Андерш Брайвик, който уби ученици по време на летен лагер в Норвегия. Също така той черпи вдъхновение от Рено Камю — френски писател и философ, който е написал «Великата Замяна».

Именно така е озаглавен и манифестът на стрелеца от Нова Зеландия“.

Брайвик и стрелецът от Нова Зеландия имат нарцистичен начин на мислене, смята проф. Хенрик Сиса от Института за изследване на мира в Осло, който изследва обстойно поведението на Брайвик — крайнодесния екстремист, отнел живота на 77 души в Норвегия през юли 2011. Той допълни:

«Те напълно вярват в абсурдната теза, че това, което ще направят, ще събуди света и ще провокира цяло ново движение.

Всъщност, това е заблуда, която принадлежи към всеки вид екстремистка идеология, независимо от какъв човек е изповядвана“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;