Сирийските власти правят всичко възможно, за да могат гражданите да се върнат към нормалния си живот. Но печално известният лагер за бежанци «Рукбан» продължава да съществува — и интерес на САЩ.

Това в петък, 22 март, се казва в съвместното изявление на координационните щабове на Русия и Сирия, публикувано от пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия.

Представителите на Москва и Дамаск отбелязват, че на територията на лагера се случва истинска хуманитарна катастрофа, която чрез усилията на САЩ се задълбочава с всеки изминал ден.

В изявлението се подчертава, че съществуването на Рукбан е фактор, който позволява на Вашингтон да окупира сирийската територия в района на Ет Танф.

Според документа, понастоящем редица градове в Сирия имат възможността да поемат над 35 хиляди човека.

Дамаск вече е подготвил колона автобуси, които могат във всеки момент да пристъпят към евакуирането на преселниците от Рукбан.

Във връзка с това още на 26 март в Сирия се планира провеждането на координационно съвещание за подготвянето на мероприятия по разформироването на лагера «Рукбан», на което са поканени и представители на американското военно командване.

Следващата стcпка трябва да бъде посещение в лагера на работна група от представители на САР, Русия, САЩ, Йордания и ООН с цел оценка на ситуацията.

«В случай на невъзможност да бъде организирано посещение в лагера «Рукбан» чрез зоната Ет Танф от територията на Сирия, молим да се обезпечи неговото инспектиране от йорданска страна.

Готови сме и на това в името на спасението на многострадалните жители на «Рукбан», се казва в изявлението.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;