Русия и Сирия с нов план за освобождаването на лагера «Рукбан»

Сирийските власти правят всичко възможно, за да могат гражданите да се върнат към нормалния си живот. Но печално известният лагер за бежанци «Рукбан» продължава да съществува — и интерес на САЩ.

Русия и Сирия с нов план за освобождаването на лагера "Рукбан"

Това в петък, 22 март, се казва в съвместното изявление на координационните щабове на Русия и Сирия, публикувано от пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия.

Представителите на Москва и Дамаск отбелязват, че на територията на лагера се случва истинска хуманитарна катастрофа, която чрез усилията на САЩ се задълбочава с всеки изминал ден.

В изявлението се подчертава, че съществуването на Рукбан е фактор, който позволява на Вашингтон да окупира сирийската територия в района на Ет Танф.

Според документа, понастоящем редица градове в Сирия имат възможността да поемат над 35 хиляди човека.

Дамаск вече е подготвил колона автобуси, които могат във всеки момент да пристъпят към евакуирането на преселниците от Рукбан.

Във връзка с това още на 26 март в Сирия се планира провеждането на координационно съвещание за подготвянето на мероприятия по разформироването на лагера «Рукбан», на което са поканени и представители на американското военно командване.

Следващата стcпка трябва да бъде посещение в лагера на работна група от представители на САР, Русия, САЩ, Йордания и ООН с цел оценка на ситуацията.

«В случай на невъзможност да бъде организирано посещение в лагера «Рукбан» чрез зоната Ет Танф от територията на Сирия, молим да се обезпечи неговото инспектиране от йорданска страна.

Готови сме и на това в името на спасението на многострадалните жители на «Рукбан», се казва в изявлението.

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

Зареждане ...