22 март 2019-Нюз Фронт.

Американският телевизионен канал CNBC, цитирайки американски разузнавателни източници,съобщи, че на полигон в Русия са прехвърлени почти 20 ракети «Кинжал». Според данните на телевизията изпитанията на ракетите е започнало, което означава, че » Монистерството на отбраната на Русия смята за приоритет въпросната програма
CNBC цитира думите на един от източниците, който заявява:
«Руснаците като цяло са се определили с конструкцията на ракетите и сега ще се съсредоточат върху тяхната фина настройка чрез тестове.»

 

 

Според американските разузнавателни служби, на които се позовава телевизионният канал, Русия вече е провела три пъти изпитания на комплексите «Кинжал».

Така през юли 2018 година ракетата «успешно поразява учебна цел на разстояние 804,6 километра».
Освен това, «Кинжал » са били изстреляни 12 пъти от MiG-31.
Сега тези най-нови свръхзвукови ракети се подготвят за установки на стратегически бомбардировачи. Според CNBC този комплекс ще бъде пуснат в експлоатация до 2020 година.

 

През февруари тази година министърът на отбраната на Русия генерал на армията Сергей Шойгу съобщи, че МиГ-31, снабден с ракети «Кинжал» , е извършил 380 полета над водите на Черно и Каспийско море.
А свръх-звуковоте ракети са преминали изпитания при неблагоприятни метеорологични условия, поразявайки учебна цел с размери на лек автомобил на разстояние от 1000 километра.
Известно е, че от края на 2017 година специалната авиоескадрила снабдена с ракетни комплекси «Кинжал», е започнала да дава дежурства в Южния военен окръг, а самолетите й постоянно патрулират в небето над акваториите на Черно и Каспийско морета.

 

Свръх-звуковите ракети «Кинжал» са авиационен вариант на комплекса «Искандер» и могат да поразяват както наземни цели, така и кораби, включително самолетоносачи и крайцери.

Обхватът на ракетата е три хиляди километра, масата на бойната глава е 500 килограма. Основното предимство на комплекса е хиперзвуковата скорост от 10 маха, тоест почти 10 скорости на звука.

Според официални данни скоростта на звука е 1224 километра в час, или 340 метра в секунда.

По този начин „Кинжал” лети със скорост от 12,240 км / ч и поразява целта само няколко минути след старта.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;