Главата на руското МВнР Сергей Лавров заяви, че събитията в Югославия през 1999 година са съвпаднали с периода, когато във Вашингтон са решили, че те са победили в студената война..
Лавров рассказал о действиях Запада в Югославии

  • Reuters
  • © Maxim Shemetov

«Вашингтон се изкуши да вземе ситуацията по целия свят под своя пълен контрол, да се отдръпне от принципите на съгласуване на подходите към международните проблеми на базата на Устава на ООН и да решава всички възникващи въпроси така, че да домонира във всички региона на света», каза Лавров в интервю за НТВ.

Той добави, че Москва е направила всички възможно, за да спре бомбардировката на Югославеия от НАТО през 1999 година.

Според Лавров, «югославската история» също е била свързана с желанието да се придвижи НАТО на изток.

«Самата операция, когато бомбардираха Сърбия, се осъществяваше при най-грубо нарушение на всички принципи на международното хуманитарно право, защото бомбардираха чисто граждански обекти», отбеляза той.

Лавров добави също, че през 1999 година всички западни старни от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН ревностно са защитавали употребата на сила срещу Югославия.

«Те бяха подкрепени от бившите  в онзи период непостоянни членове на Съвета за сигурост на ООН Канада, Холандия», добави той.

На 24 март 1999 година започна военната операция на НАТО срещу Съюзна Република Югославия.

Главната причина за операцията, според ръководството на НАТО, бе «предотвратяване на геноцида над албанското население в Косово».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;