Italy China

Снимка: AP

Рим, 22 март /БТА/
Италия и Китай се надяват да задълбочат връзките си в търговията и инвестициите, да стимулират развитието на инфраструктурните и морски връзки. Това заяви днес китайският президент Си Цзинпин след разговори с италианския държавен глава Серджо Матарела, информира Ройтерс. Това съобщи БТА.

Очаква се утре Си да подпише споразумение, с което Италия ще стане първата страна от Г-7, присъединяваща се към инициативата «Един пояс, един път» на Пекин.

«Искаме да увеличим синергията между стратегиите ни за развитие, за да засилим сътрудничеството в инфраструктурата, пристанищата, логистиката и морския транспорт с цел да изградим поредица конкретни проекти по Пътя на Коприната», каза Си.

Китайският лидер бе приет с почести от италианския президент. Матарела го посрещна с червен килим в двора на президентския дворец, заобиколен от почетна гвардия и оркестър, изпълняващ химните на Китай и Италия. По-късно днес Си ще присъства на тържествено полагане на венци на паметника на незнайния воин в Рим, ще посети парламента и ще присъства на държавна вечеря, на която ще пее италианската оперна звезда Андреа Бочели.

Най-важната част от визитата обаче е планирана за утре, когато ще бъде подписан меморандумът за разбирателство, присъединяващ Рим към мегапроекта «Един пояс, един път».

Източник: Рим

Тагове: ; ; ; ; ;