22 март 2019-Нюз Фронт.

Балканите са пак в обективите и под светлините на прожекторите. Конкретно, този път ( пак) ще си говорим за сърбите в навечерието на 20-тата годишнина от бомбардировките на НАТО.

Протестите в малка страна с население от едва 7 милиона души (по-малко от Москва) продължават от ноември миналата година, когато неизвестни лица биха един от представителите на опозицията Стефанович, както писахме вече по-рано.
Веднага се появи „творчески“ хештег „кървави ризи“, тъй като «жертвата»  беше изобразена на снимка в риза, изцапана с кръв след побоите. Ефектно.

 

 

 

 

На лице е явна провокация, която е била подготвена още преди посещението на президента на Русия Владимир Путин в Белград. Защото Западът много се опасява от тесните, топли връзки между Русия и Балканите, съответно работи на максимум, за да ги неутрализира до колкото е възможно. Да отвлече вниманието или да създаде подобна илюзия.

Хештегите и социалните мрежи в тази история играят важна роля.

Например, президентътна Сърбия Александър Вучич, запознат с съдбата на безволният Виктор Янукович, категорично заяви, че няма да допусне „Майдан“ в родината си, дори ако са събрали 5 милиона за това.

 

Опонентите решиха да отговорят на смелото заявление на сръбският държавен глава, измисляйки креативен слоган , който стана символ на протестта»» # 1od5miliona.

Всеки, който носи тениска или значка с този надпис, демонстрира, че е от движението ( което явно се финансира отвън)и има зза цел да покаже, че в Сърбия такива хора са болшинство от тези пет милиона.
От къде толкова много творческа енергия?
За нея в сръбската опозиция е отговоря Елена Ананосович, която, както стана известно, поддържа контакт с американското посолство в Белград.

„Бисквитки“ все още не се раздават, както беше на Майдана в Украйна, но съветите на «добри хора» очевидно помагат.

Срещу президента Александър Вучич по удивителен начин се обединяват изведнъж най- различни политически сили.
Това са либерали, леви и националисти. Те дори имат свой “Зеленски” — сръбския актьор Сергей Трифунович, който е готов, както и украинския му колега, да води Сърбия към Европейския съюз и НАТО.

 

Поредната протестна акция е насрочена за 23 март. Метеоролозите обещават хубаво време и се очакват многобройни демонстрации на национално единство срещу „крадеца” Александър Вучич, както си позволяват да наричат сръбския президент разни платени вражески сили.
Остава да се надяваме, че снайперистите все още не са заели местата си в прозорците и покривите на къщите в Белград.

А какво би станало, ако опозицията можсвали легитимния президент? Ситуационният съюз веднага ще се разпадне, всеки ще се присъедини към борбата за власт. Победителят ще бъде този, който получи подкрепа от САЩ и ЕС.
Така, че Балканите трябва да сме нащрек. Опасности дебнат от всякъде

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;