Лагерът «Рукбан», разполжен в окупираната от американските войски територия в Сирия, трябва да стане убежище за тези, които нямат жилища в резултат на бойните действия, но в момента той е огнище на криминални престъпления и насилие.

Това огнище трябва да бъде ликвидирано.

В тази връзка правителството на арабската република съвместно с руската страна призовава световната общност да подкрепи инициативата за ликвидиране на лагера «Рукбан».

Това се казва в изявлението на междуведомствените координационни щабове на Сирия и Русия.

В документа също се отбелязва ролята на Йордания за завръщането на сирийците в родината им, за което съдейства откритият на сирийско-йорданската граница контролно-пропускателен пункт «Насиб». През него вече са преминали стотици хиляди сирийски бежанци.

Читайте также: Лагерь сирийских беженцев превратился в концентрационный: «служители демократии» устроили геноцид на Ближнем Востоке

В същото време, както се казва в изявлението, проблемен остава лагерът «Рукбан».

«Обръщаме се към световната общност с призив да се окаже съдействие на инициативата за ликвидиране на лагера Рукбан» като огнище на насилие, криминална дейност и инфекциозни заболявания на сирийско-йорданската граница».

Министерството на отбраната на Русия продължава да следи обстановката в лагера за бежанци «Ер Рукбан».

На направените преди няколко дена спътникови снимки са фиксирани реалните условия, в които живеят хората в лагера за бежанци.

Както се вижда от снимките, болшинството постройки в лагера носят временен характер и не са приспособени за живот в зимния период. Част от бежанците са принудени да живеят под навеси.

В самият лагер «процъфтяват» антисантирните условия. Депата за боклуци са разположени в непосредствена близост до жилищата.

Хранителни складове и пунктове за храна липсват. Купуването на храна и други стоки се извършва в стихийни мини-пазари, контролирани от джихадисти.

Самият «Ер Рукбан» е обграден с вал и ограда, извън пределите на които контролираните от САЩ местни групировки джихадисти не пускат никой от бежанците.

Фактически лагерът «Ер Рукбан» отдавна е загубил своя статус, превърнал се е в резерват, в който насилствено задържат заложници.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;