21 март 2019-Нюз Фронт.

В Норвегия заговориха за необходимостта от отмяна на санкциите срещу Русия. 

Представителят на Норвежката партия на прогреса Кристиан Тибринг-Геде счита, че външната политика на страната му към Русия не е достатъчно конструктивна. Мнението на държавникът беше представено в интервюто по телевизия tv2.no.
Противно на традиционната външна политика на Кралството, ветеран от политическата сцена подкрепя отмяната на санкциите срещу Русия.

 

 

Никой не зависи повече от добрите отношения с Русия, колкото Норвегия. В този смисъл трябва да имаме външна политика, която да бъде по-малко безкомпромисна. Когато Русия присъедини Крим, за нея беше особено важно да не загуби военноморската си база в Севастопол на Черно море на фона на спекулациите за членството на Украйна в НАТО.
Чисто политически, човек може да разбере защо Русия е действала по този начин, а не по друг начин, казва Тибринг-Геде.

 

Като се има предвид възможността за отмяна на санкциите, смята Тибринг-Геда, норвежкото правителство трябва да вземе предвид, че Западът и Русия имат общи проблеми.

Според мен повече трябва да се тревожим относно други предизвикателства освен Русия, като Китай и разпространението на фундаменталисткия ислям.
Това са предизвикателствата, които обединяват Запада и Русия. Русия може да бъде добър съюзник. Санкциите бяха наложени заради Крим, така че сега трябва да обсъдим с нашите съюзници как да ги свалим.

 

Кристиан Тибринг-Геди смята, че е погрешно да се твърди, че външната политика на норвежката държава трябва да остане непроменена в толкова сложно време. Когато светът претърпява огромни промени и консерваторите твърдят, че външната политика на този фон остава непроменена, тук очевидно има противоречи. Никой няма и не може да има неизменна външна политика.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;