Четири джамии в централния английски град Бирмингам са били нападнати за една нощ, а мъж с ковашки чук в ръка, е забелязан да разбива прозорци на две места за поклонение, съобщи полицията. Това съобщи Флаш нюс.

Службите за борба с тероризма разследват нападения срещу джамиите в четири различни района в северната част на града, се казва в изявление на полицията в Уест Мидландс. Добавя се, че инцидентите „се разглеждат като свързани“, цитират АФП и БГНЕС. „В момента не знаем мотива за снощните атаки“, заяви началникът на полицията Дейв Томпсън.

„Мога да кажа, че силите и отдела за борба с тероризма работят рамо до рамо, за да открият кой е отговорен“.

Полицаите са били алармирани в ранните часове в четвъртък, че мъж разбива прозорци с чук на едно от местата за поклонение. След съобщения за подобно нападение срещу друга джамия в съседен квартал, служителите разположили целенасочени патрули и открили „допълнителни щети“ на други две места.

„Експертите работят за идентифициране на доказателствата и се гледат камерите за видеонаблюдение“, добавиха от Уест Мидландс.

Британската национална полиция миналата седмица съобщи, че полицаите осигуряват „надеждни патрули“ около джамиите непосредствено след смъртоносното нападение в петък в Нова Зеландия.

Антирасистките групи предупреждават, че ислямофобията се увеличава във Великобритания и води до скок на крайно дясната дейност в страната.

В доклад, публикуван миналия месец от благотворителна организация, се посочва анкета, в която повече от една трета от британците смятат исляма за „принципна заплаха за британския начин на живот“.

Тагове: ; ; ; ;