Amnesty International: «САЩ са извършили военни престъпления в Сомалия»

САЩ са извършили военни престъпления в Сомалия — това се казва в доклада на Amnesty International.
Независимо от изявленията на американските военни, че в резултат на въздушните удари по територията на тази африканска страна не е загинал нито един мирен жител, правозащитната организация установи, че има множество жертви от страна на гражданското население.
Business Insider: Америку заподозрили в военных преступлениях в Сомали

Reuters
В доклада на правозащитната организация се посочва, че за последните две години в резултат на пет от над повече от сто въздушни удари, нанесени с помощта на американски самолети и безпилотници, в Сомалия са загинали минимум 14 мирни жители и седем са били ранени.
«При тези атаки очевидно е било нарушено международното хуманитарно право, някои от тях могат да се разглеждат като военни престъпления», се казва в доклада на Amnesty International.
Както се отбелязва в статията,  Amnesty International е направила над 150 интервюта със «свидетели, роднини, преместени в резултат на бойните действия лица и с експерти».
Организацията посочва, че тя е направила строг анализ «на спътниковите снимки, на фрагментите от боеприпасите и снимки от последствията от въздушните удари».
Правозащитниците от  Amnesty International, както пише Business Insider, твърдят, че броят на загиналите мирни жители «може да бъде значително по-голям».
Директорът на  Amnesty International по сигурността в областта на правата на човека Дафни Евиатар заяви, че Пентагонът и американското правителство «не са били честни по повод жертвите сред мирните граждани в резултат на операцията в Сомалия».
Според Евиатар, правителството на САЩ «трябва да признае» наличието на тези жертви, които са били деца, фермери…
Според Евиатар, САЩ нанасят въздушни удари, но без да знаят тези хора свързани ли са с терористите  или не.
«Това е напълно противозаконно», подчерта Евиатар.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.businessinsider.com/the-us-could-be-guilty-of-war-crimes-in-somalia-report-says-2019-3

Коментари:

Зареждане ...