20 март 2019-Нюз Фронт.

Русия призовава САЩ и другите западни страни да се върнат към съвместните усилия за контрол над въоръженията. Това заяви р външният министър на Руската Федерация Сергей Лавров в сряда по време на пленарната сесия на Конференцията за разоръжаване, която се проведе в Женева.

 

 

«Надявам се, че западните колеги ще могат да оценяват трезво ситуацията, отговорно да определят приоритетите и да се върнат към колективните, съвместни усилия с нас, за да осигурят мир и сигурност, включително контрол върху оръжията», каза ръководителят на дипломатическото ведомство на Русия.

 

Сергей Лавров добави, че с новата гонка във въоръжаването много страни ще разглеждат ядрения потенциал като единствената гаранция за националната сигурност.

Опитите за преструктуриране на цялата система за контрол над въоръженията нарастват в света,- отбеляза още дипломат номер едно на Русия.

 

Увеличават се опитите за унищожаване на основните споразумения, правят се опити за преработка в съответствие с техните конюктурни интереси над цялата многостранна архитектура за контрол на въоръженията.

 

Лавров заяви, че  стремейки се към господство, «безцеремонно се унищожават механизми, които са работили от десетилетия, за да поддържат стабилност и предсказуемост в международните отношения».

Като пример руският външен министър посочи „целенасочените думи на САЩ за Договора по ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМД)” и категоричния отказ на Вашингтон от съвместния професионален анализ на проблемите, които многократно са предлагани от Москва.
Според него американците не крият причината за оттеглянето от Договора, а „намерението да развържат ръцете си за ограничено натрупване на ракетен потенциал“ в регионите, в които се очаква ускорено форсиране на интересите на САЩ.

 

 

«Оттеглянето на САЩ от системата за противоракетна отбрана първо, а след това от ДРСМД, може да доведе до надпревара във въоръжаването, която е мащабна и непредсказуема в последиците си»,- заяви руският външен министър, отбелязвайки, че това ще бъде провокирано от желанието на други държави да мислят за свой собствен ядрен ракетен потенциал в интересите на националната си сигурност.

 

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;