20 март 2019-Нюз Фронт.

Апелативният съд в Хага осъди първия президент на Република Сръбска Радован Караджич на доживотен затвор, предаде агенция Ройтерс.

 

Радован Караджич

 

По-рано 73-годишният политик бе осъден на 40 години затвор за геноцид в Сребреница, където бяха убити повече от 8 000 мъже и момчета мюсюлмани, както и други тежки престъпления по време на конфликта в Босна и Херцеговина.
Заседанието се излъчваше на живо от сайта на съда.

Новата присъда беше наложена от съдиите от така нареченият. Остатъчен механизъм, тъй като Международният трибунал за бивша Югославия, който се занимаваше с дела за военни престъпления по време на разпадането на страната, прекрати работата си в края на 2017 година.

Първоначалната присъда е обжалвана както от защитата, с искане за отмяна на обвинителната присъда от 2016 година, така и от страна на прокуратурата, която изисква по-тежко наказание. Самият Караджич не се смята за виновен.
Днес, пред сградата на съда в Хага, бе поставен банер с надпис, с който се сравнява Караджич с Хитлер, но по искане на полицията банерът бе свален

Първоначално Караджич беше обвинен в геноцид не само в Сребреница, но и в седем други населени места, но обвинението не беше доказано в съда.
В същото време Караджич е признат за виновен в престъпления срещу човечеството и за нарушаване на законите и обичаите на войната.

А именно, при убийства, депортации, нечовешко отношение и други престъпления срещу босненски мюсюлмани и хървати, тероризиращи цивилното население на Сараево чрез артилерийски и снайперистки атаки и като заложник на мироопазващия персонал на ООН.
Караджич е арестуван през 2008 година в Сърбия, 13 години е успява да се скрие от международното правосъдие.

По време на процеса по делото му бяха представени над 11 хиляди веществени доказателства, като бяха изслушани показанията на почти 600 свидетели.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;