ГЕРБ отбеляза с декларация 15-годишнината на членството на България в НАТО и призова политическите сили да бъдат конструктивни и отговорни по въпросите на националната сигурност, защитата на страната и нейното бъдеще и заедно да намерят добрите решения за България. Това съобщи БТА.

Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от Владимир Тошев, заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана.

На 18 март се навършиха 15 години от приемането на закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, посочи Тошев.

Той отбеляза, че три правителства и два парламента целенасочено са поддържали и развивали едно национално усилие, предназначено да промени международния статут на България, да гарантира нейното бъдеще, да я превърне в част от защитната система на модерния свят.

«Ратификацията на Северноатлантическия договор е голяма победа на българските демократични сили, тя осъществи една мечта на младото ни гражданско общество, всеки трябваше да извърви своя път към НАТО и ние го направихме», коментира Владимир Тошев.

Това е знаменателен ден за България, в който правим най-голямата крачка за откъсване към миналото и отваряме нова страница в нашата история, посочи той.

Тошев отбеляза, че присъединяването на България към НАТО означава преди всичко колективна сигурност, стабилност и просперитет.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че съвременните заплахи, включително по линия на хибридната война, изискват нови подходи в политиката на НАТО. Сътрудничеството между НАТО и ЕС трябва да се задълбочи, добави той.

«Вече 15 години доказваме пред нашите партньори от НАТО, че сме достоен, предвидим съюзник и че споделяме демократичните ценности на Алианса», заяви Владимир Тошев.

Той отбеляза, че миналата година е актуализирана стратегията за националната си сигурност, като са включени нови политики, сред които по киберсигурност и управление на кризи.

Имаме национален план за постигане на бюджет за отбрана от 2 процента от БВП, посочи той.

Гласувахме в Народното събрание трите големи модернизационни проекти на армията, като народни представители направихме това, което беше необходимо, каза Владимир Тошев.

Трябва да работим за консенсус в дългосрочна перспектива, смята депутатът от ГЕРБ.

Тагове: ; ; ; ;