Казахстански дипломат: САЩ оказват безпрецедентен натиск

20 март 2019-Нюз Фронт.

Прокарвайки интересите си в Централна Азия, САЩ традиционно отделят голямо значение на Казахстан: Вашингтон е вторият по големина външен икономически партньор на страната по отношение на инвестициите. Вашингтон има разрешение за използване на казахстанските пристанища за транзита на своите товари, а неотдавна САЩ значително разшириха своя дипломатически корпус в страната.

 

 

Според бившия съветник-посланик на посолството на Република Казахстан в Република Беларус, доктор по политически науки, ръководител на Центъра за европейски и стратегически изследвания на Международния научен комплекс в Астана Мурат Лаумулин, САЩ искат да намалят влиянието на географските съседи Русия и Китай върху Казахстан. И да усилят своето.

Експертът обясни с какви лостове САЩ влияят на Астана, как анти-руските санкции на САЩ влияят върху икономиката на Казахстан и в каква посока се развива сътрудничеството в областта на отбраната на Астана и Вашингтон.

Наскоро американският генерал Джоузеф Вотел призова Астана да купува американски оръжия.

«Казахстан трябва внимателно да балансира сътрудничеството със САЩ, за да избегне всякакви действия, които съседката Русия може да тълкува като заплашителна.»
Как виждате перспективата за такава сделка между САЩ и Казахстан?
Ще купува ли Казахстан американски оръжия?

 

«През май 2018 година Астана подписа закон за ратифициране на протокола за внасяне на изменения в споразумението между правителствата на Казахстан и САЩ, предвиждащо създаването на нови контролно-пропускателни пунктове за железопътен транзит на специални товари и придружаващ американски персонал в Афганистан.

Транзит ще се осъществява от Азербайджан през каспийските пристанища Актау и Курик.

Прилагането на този закон обаче поради географски фактори изисква участието на Узбекистан.

 

По същество действията на Астана означават начало на изпълнението на плана на Вашингтон за създаване на маршрут през Азербайджан, Казахстан и Узбекистан, който трябва да стане алтернатива на маршрута през Пакистан.
При съдействието на САЩ в узбекската столица се проведе среща на ръководителите на щабовете на страните от Централна и Южна Азия.

Най-интригуваща беше появата н на командира на Централното командване на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Вотъл, който също разговаря с узбекския президент Шавкат Мирзийоев.

На срещата беше обърнато специално внимание на разширяването на узбекско-американското военно-военно-техническо сътрудничество и взаимодействието в областта на сигурността.

 

На 14 февруари 2019 новият посланик на САЩ в Казахстан Уилям Мозър встъпи в длъжност, като замени Джордж Крол, който оглавява посолството в Астана от 2014 година насам.
Някои експерти отбелязват с тревога увеличаването на количеството американски дипломати в Казахстан
Как постигнаха това  САЩ?

 

Това стана възможно след безпрецедентен задкулисен натиск върху Казахстан.

Факт е, че решението за участието на Казахстан в транспортирането на военно оборудване на САЩ и НАТО през каспийските пристанища на Казахстан в Афганистан, което предизвика такова объркване и нервност в Москва, беше принудено- подчера дипломатът.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...