САЩ гледат вече на Бразилия като на техен основен сюзник, който все още не е част от НАТО. Това се казва в съвместното изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Бразилия  Жаир Болсонару.

«Президентът Тръмп обяви за намеренията на САЩ да обозначат Бразилия като свой основен съюзник, който не е част от НАТО», се казва в изявлението на Белия дом.

Съветникът на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън по-късно потвърди обозначението на Бразилия и добави, че двустранното сътрудничество ще бъде съсредоточено върху Венецуела, Иран и Китай.

«Гордеем се с това, че Бразилия е наш крупен съюзник извън НАТО, с нетърпение очакваме съвместната ни работи с нея за Венецуела, Иран и Китай», каза Болтън в съобщието си в Туитър.

По-рано в същия ден Тръмп каза, че САЩ «много силно» ще работят над влизането на Бразилия в НАТО или присъединяването й към друг алианс.

Тръмп заяви също, че ще подкрепи усилията на Бразилия за влизането й в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

По време на официалната си визита в Белия дом Болсонару и Тръмп обсъдиха широк кръг от въпроси, включително търговията, отбраната и космическото сътрудничество, а също ситуацията във Венецуела.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;