Руското военно министерство публикува видео от изпитания на подводницата ракетоносец тип «Борей«, съобщават руските медии.

Кадрите показват, как екипажът се готви да отплава, а след това е показано придвижването на подводницата на повърхността на максимална скорост. Това съобщи Нюз.бг.

Коментирайки изпитанията, главнокомандващият на руските военноморски сили адмирал Владимир Королев отбелязал, че подводните сили се намират в активна фаза на развитие и изтъкнал важната роля на проектите «Борей» и «Ясен«.

«Тези лодки съставляват основата на подводните сили и отговарят на най-съвременните изисквания за такива качества като секретност, маневреност и въоръжение», цитира телевизията на руското военно министерство «Звезда» думите на адмирала.

Днес (19 март) в Русия се отбелязва Деня на моряка-подводничар.

Серията от атомни подводници от четвърто поколение на проекта «Борей» и «Борей-А» е предназначена да стане основата на руските военноморски стратегически ядрени сили за следващите десетилетия. До 2020 г. се планира приемането на въоръжение на осем подводници от този проект.

Дължината на подводницата е 170 метра, ширината — 13,5 метра, водоизместимост — 24 хиляди тона. Подводниците могат да превозват до 16 междуконтинентални балистични ракети с морско базиране Р-30 «Булава-30».

Тагове: ; ; ; ;