31.3% от бъдещите пенсионери ще вземат по-ниски пенсии. Това сочи анализ на Националния осигурителен институт (НОИ) заради отпадането на дохода за периода 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент за отпуснатите след 2018 г. пенсии. Анализът бе публикуван вчера. Това съобщи Bnews.

Причината за намаляването е изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г.

Това обаче водило до увеличение в размера на индивидуалния коефициент (ИК) за 56.8 на сто от обхванатите в анализа, без промяна остават размерите на ИК на 11.9 на сто, а при 31.3 на сто се получава намаление в ИК.

Анализът е след промените в пенсионното законодателство от началото на 2019 г.

Това е оценка на ефектите от влезлите в сила разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г.,с фокус върху ефекта от отпадането на дохода за 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент (ИК) на лицата с пенсии, които ще бъдат отпуснати след 31 декември 2018 година.

От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9.1 млн. лв. за 2019 г. за НОИ, което е само 0.09 на сто от общия разход за пенсии, заложен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за настоящата година.

Към този момент намаление на размера се наблюдава предимно при хора, които в периода 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи доходи.

Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява, анализират от НОИ.

„Случаите, за които става въпрос за намаляване на индивидуалния коефициент, са свързани с хора, които преди 1997 г. са се осигурявали върху максимални или над максималните осигурителни доходи, а след 2000 г., ако са се осигурявали върху минималния осигурителен доходи, имат периоди, в които не са се осигурявали“, Така обясни от какво идва намалението при пенсиите на някои хора председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов пред Нова телевизия.

„В момента тече четиримесечният срок, в който трябва да приключат производствата по изчисляването на размера на пенсиите, става въпрос за новоотпуснатите пенсии, и тогава ще стане ясно какъв е процентът на хората с намалените пенсии”, поясни той.

Той вижда няколко начина да не бъдат ощетени тези хора – да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила- приключваш по тях.  Другото решение е да има право на избор по кои правила да се пенсионира. Третото решение е в края на годината да има обществено обсъждане, за да се предявят съответните мерки.

След промените в законодателството се оказва, че човек, който е очаквал пенсия в размер на 400 лв., ще взема 160 лв.

Тагове: ; ;