Кримският бастион

Преди пет години Севастопол и Крим се върнаха в Русия. До този момент при всяка власт в Киев Черноморският флот бавно умираше.

Русия не можеше да заменя остарелите кораби и да обновява самолетите от морската авиация, а системите на бреговата охрана на Севастопол и противовъздушната отбрана (ПВО) на флота просто не съществуваха като такива.

Тези задачи трябваше да бъдат решавани от въоръжените сили на Украйна, но през 2014 година съществуваха практически само на хартия.

След влизането на Крим в състава на Русия Черноморският флот получи нов живот, пише руският вестник „Известия“ в материал, представен без редакторска намеса.

Във водата

По-рано Черноморският флот носеше прозвището „музей на морските кораби“.

Например, стражевият кораб „Сметливий“ през тази година ще отбележи 50 години служба. Няколко десантни кораба са още по-стари.

А спасителният съд-носител на подводни апарати „Комуна“ е построен още по времената на Руската империя.

Но в момента, пет години по-късно, такова прозвище за Севастопол вече не е актуално.

През 2016-2018 година там пристигнаха три фрегати проект 11356: „Адмирал Григорович“, „Адмирал Есен“ и „Адмирал Макаров“.

Тези кораби вече извършиха редица походи в Средиземно море.

На тяхна сметка са и ракетни стрелби с „Калибри“ по позиции на терористичната организация „Ислямска държава“ и успешни случаи на откриване на чуждестранни подводници.

Освен тях в състава на 30-а дивизия от надводни кораби влизат стражевите кораби „Питливий“, „Ладний“ и вече споменатия „Сметливий“.

Флагман на флота е ракетният крайцер „Москва“ – скоро той отново ще бъде пуснат на вода, но вече в новото си качество.

Освен това не е изключено още една от строящите се в момента фрегати проект 22350 тип „Адмирал Горшков“ да бъде изпратен в Черноморския флот.

Значително събитие стана и възраждането на знаменития черноморски док за подводници.

През 2014 година в състава на флота има само една такава – „Алрос“.

Но през 2019 година те вече са седем – добавени са кораби проект 6363.

Въпреки че юридически мястото на базиране на четвърта подводна бригада е Новоросийск, фактически плавателните съдове са на своето историческо място в Южната бухта на град Севастопол.

Две подводници – „Великий Новгород“ и „Колпино“ – служат в сирийското пристанище Тартус.

Между другото, черноморските страни — България, Румъния и Украйна — са загубили своите подводни сили.

В състава на Черноморския флот има четири малки ракетни кораба: от проект 1239 „Бора и „Самум“ и ракети „Москит“, както и два кораба проект 12341 „Штиль“ и „Мираж“ с ракети „Малахит“.

Напълно е възможно последните в най-скоро време да бъдат оборудвани с ракетни системи „Уран“.

През 2018 година в състава на ЧФ влизат два малки ракетни кораба проект 21631 „Орехово-Зуево“ и „Вишний Волочек“ с ракети „Калибър“.

През 2019 година трябва да се присъединят и „Ингушетия“ и „Грайоворон“. От 2019 година флотът ще започне да получава малки ракетни кораби проект 22800, също въоръжени с „Калибър“.

Първи ще е „Циклон“, а в момента в Керч и Феодосия се строят още пет.

Освен тях във флота влизат пет ракетни катера, шест малки кораби за борба с подводници и девет миночистача (тралчика).

Сред всички руски флотове, Черноморският разполага с най-голям брой десантни кораби – има седем от тях.

Военноморският флот планира да продължи със строителството на десантни кораби, защото в голяма степен благодарение на тях се осигурява функционирането на „сирийския експрес“.

От всички руски територии, Крим се намира най-близо до Сирия, затова от полуострова се води снабдяването на руската групировка в близкоизточната страна.

Бойната авиация се прехвърля в Сирия, за да участва в операциите на Военнокосмическите сили (ВКС) именно от кримските летища.

Подразделения на ЧФ участват в охраната на точките на базиране на руската армия в Сирия и в съпровождането на конвоите с хуманитарна помощ.

През 2018 година в състава на ЧФ влиза патрулният кораб проект 22160 „Василий Биков“.

Изпитанията на втория представител на тази серия – „Дмитрий Рогачев“ – все още продълбават.

Преди броени дни в Керч бе спуснат на вода третият многофункционален боен кораб от ново поколение „Павел Державин“, а до 2022 година в състава на флота ще влязат още три такива.

Новопостроените кораби бяха част от новото подразделение на 184 бригада за охрана на акваторията на Новоросийск.

През лятото в Севастопол ще пристигне нов тралчик проект 12700 „Иван Антонов”. Той ще бъде последван от „Владимир Емелянов“ и „Георгий Курбатов” – от края на Втората световна война изминаха 74 години, но в крайбрежните води на Крим и до момента има морски мини.

Освен това, в последно време решаването на задачите по патрулирането на Средиземно море все по-често се прехвърля на Черноморския флот.

Освен бойните кораби, в състава на ЧФ влязоха и нови спасителни влекачи – на борда си те имат разнообразни подводни апарати. Скоро флотът ще бъде попълнен с нови танкери и многофункционални плавателни съдове. Възможностите за разузнаване са увеличени от новия разузнавателен кораб „Иван Хрус“.

Задачите за мониторинг на морската среда се решават от 77-а зона за наблюдение. Радарните постове в тази област контролират цялата дейност в Черно и Азовско море.

През 2019 г. областта ще получи радарите „МР-232 Буссоль-С“, информацията от които ще бъде изпращана в автоматизираната система за технически контрол „Рубеж“.
Общо от 2015 година ЧФ е получил повече от 50 нови кораба, подводници, катери и помощни съдове.

На сушата

В годините на Великата Отечествена война морските пехотинци защитават Одеса, Севастопол и Новоросийск и участват в десанти. Днес 810-а бригада на морската пехота е гордостта на Черноморския флот.

През 2016 година това съединение е наградено с орден „Жуков“ за участието си в бойните действия в Сирия, а в началото на 2018-а получава звание гвардейска. Струва си да се отбележи, че бригадата вече замени съветските БТР-80 с най-съвременните БТР-82АМ.

ЧФ винаги е бил силен и със своите подразделения от специални части. През 2016 година в състава на флота се появява „крайбрежен спецназ“ – специален отряд за борба с диверсанти, който разполага с противодиверсионни катери „Грачонок“ и бойни катери „Раптор“.

Под управлението на 22 армейски корпус е 126-а бригада на бреговата охрана, която има в състава си танкови, мотострелкови и планински подразделения. По своята боева мощ тази бригада не отстъпва почти нищо на мотострелкова дивизия. В корпуса влиза също и 127-а бригада на разузнаването, снабдена с разнообразно радиоелектронно оборудване и безпилотни летателни апарати.

Задачите по артилерийската поддръжка решава 8-и полк. В допълнение към РСЗО (Ракетна система за залпов огън) „Торнадо“ той е получил системи РСЗО „Ураган“ и „Ураган-1М“. Освен това в неговия състав има дивизиони, въоръжени с най-съвременните противотанкови системи „Хризантема“.

В случай на необходимост от запасняци и резервисти може да бъде разгърната 47-а дивизия за териториална отбрана.

През 2014 година е възстановена системата за брегова охрана на главната база на ЧФ, а и на целия Крим. Основа на бреговата охрана става 15-а ракетна бригада.

В момента в състава й влизат по два дивизиона с брегови ракетни системи „Бастион“ и „Бал“, както и възстановената подземна ракетна система „Утес“.

Тази „супербригада“ е способна гарантирано да унищожи всеки влязъл в Черно море чуждестранен военен кораб.

Радиоефирът над Крим се контролира от 475-и център за радиоелектронна борба. На въоръжение в центъра, конкретно има най-съвременните, произведени след 2012 година, системи за заглушаване на връзката на КВ „Мурманск-БН“.

В Джанкое се базира десантно-щурмови батальон на Въздушно-десантните войски (ВДВ), който е разположен най-близо до руско-украинската граница. През 2019 година в града ще бъде формиран 97-и десантно-щурмови полк към 7-а гвардейска Новоросийска десантно-щурмова (планинска) дивизия.

Във въздуха

Крим отдавна е смятан за „непотопяемият самолетоносач“ на Русия.

През 2014 година на полуострова са били разположени четири авиационни полка. Един от тях е 43-и морски щурмови полк.

През 2016 година той се прости с бомбардировачите Су-24 и в момента на служба в негови състав са щурмовиците Су-30СМ и Су-24М. Други авиополкове са части на 27-а смесена дивизия от 4-а Въздушна армия на ВКС.

Полковете са разположени на летищата Гвардейский, Джанкое и Белбек. На летището Гвардейский е базиран 38-и смесен авиополк с бомбардировачи Су-24М, разузнавателни самолети Су-24МР и щурмовици Су-25СМ. 37-и изтребителен авиополк е базиран на летището Белбек.

Той има на въоръжение изтребители Су-27М, Су-27 и Су-30М2.

През 2019 година е завършена реконструкцията на летището и сега то може да приема всички видове бойни самолети, включително стратегически бомбардировачи. В Джанкое е разположен 39-и вертолетен авиополк с най-съвременните Ми-28Н, Ка-52, Ми-35 и Ми-8АМТШ.

Прикритието на Крим от въздушни нападения осъществява 31-а дивизия на противовъздушната отбрана (ПВО).

През 2017-2018 въздушното пространство на Крим е защитавано от четири дивизиона системи С-400, разположени в Джанкое, Евпатория, Севастопол и Феодосия. Те са поддържани от няколко дивизиона С-300ПМ, както и бойни машини „Панцирь-С“. През зимата на 2018-а година около Керч, за прикритието на Кримския мост, е разположен допълнителен дивизион „Панцирь-С“ и сега небето над полуострова е изцяло покрито.

За въздушното пространство следят радари 55Ж6М „Небо-М“. Те са разположени в Крим в началото на 2018 година и отговарят за цялото въздушно пространство над Черно море до проливите Босфор и Дарданели.

В 22-и армейски корпус влиза 1096-и зенитен полк. Засега той е въоръжен със ЗРК „Оса“, но тя постепенно се заменя от системи „Бук-М2“ и по-съвременните „Бук-М3“.
Управлението на авиационните сили, средствата за ПВО, бойните хеликоптери и дроновете се осъществява с помощта на нова автоматизирана система за управление с елементи на изкуствен интелект.

Туристите, пътуващи по Черно море, при влизането си в Севастопол могат да обърнат внимание на две големи сиви сгради. Това е радар от системата за предупреждение за ракетно нападение „Днепър“. От това място се наблюдава южното и западното направление. Известно е, че през 2019 година в Севастопол ще започне строителството на нов радар „Воронеж-СМ“.

За пет години около Крим и Севастопол е създаден мощен защитен „бастион“, който гарантира защитата на жителите на полуострова от всяко нападение отвън.

Превод и редакция: Иван Христов, Фокус

Коментари:

Зареждане ...