МВнР на Сирия заяви, че страната не се нуждае от помощта на държавите от Запада за следвоенната реконструкция, но Дамаск настоява да му се плати компенсация за нанесените вреди в резултат на въоръжената намеса на коалицията, начело със САЩ.
Сирия потребовала от Запада компенсацию за последствия вооружённого вмешательства

  • © Mohamad ABAZEED
  • AFP

За това съобщи SANA, позовавайки се на ведомството.

Както посочиха от министерството, престъпленията на западната коалиция в Сирия, резултат от която са гибелта на мирни граждани и мащабните разрушения, е позорно петно за страните от Запада.

От Министерството на външните работи подчертават, че Сирия не се нужадае от помощта на тези страни, но Дамаск има правото да иска компенсация за «причинените разрушения и гнусните престъпления» на коалицята, начело със САЩ.

По-рано бе публикувано съвместно изявление на САЩ, Великобритания, Франция и Германия по повод 8-годишнината от началото на конфликта в Сирийската арабска република, в което се казва, че водещите страни от Запада няма да окажат помощ във възстановяването на Сирия, докато в републиката не започне «истински политически процес».

По-рано съобщихме, че САЩ са нанесли масиран ракетен удар по авиобаза на ВВС на републиката.

Губернаторът на Хомс Талал ал-Барази сподели, че след въздушния удар е започнал пожар. По предварителни данни, жертви на удара са пет човека, още седем са пострадали. По-късно се появи информация, че са загинали мирни жители, живеещи в селото недалеко от базата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече удара «пропорционален отговор» на уж извършената на 4 април от властите в Сирия атака над мирните жители в Идлиб. С това действащият американски президент прекрачи границата, която не се решаваше да премине неговият предшественик Обама, който се ограничи с военна подкрепа за сирийската опозиция.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;