Докато вниманието на европейското общество е съсредоточено върху Брекзит, редица политически дейци не на шега са разтревожени от активността на противоположния край на ЕС, където унгарският премиер Виктор Орбан е готов да се изправи срещу брюкселските бюрократи.

Това се казва в британското издание «The Guardian».

 

Според автора, в близките дни в голяма степен ще бъдат определени силите както за главите на правителствата в източноевропейскита страни, така и за Брюксел на фона на плановете на ЕНП да изключи от редовете си партията на Орбан «Фидес».

Особеността на ситуацията е в това, че Орбан се държи като нещо по-значимо от премиер на неголяма страна.

За много в Европа той стана въплъщение на традиционалистки лидер, но в либералните кръгове не го харесват и откровено се страхуват от него, пише изданието.

«Епохата на либералната демокарция приключи. Тя вече не може да защитава достойнството на хората, да обезпечи свободата и сигурността», казва самият Орбан, нееднократно подчертавайки, че той счита за своя мисия защитата на Унгария от наплива на мигранти.

Макар Орбан да има много противници, те са напълно солидарни помежду си в едно.

Той отдавна излезе от рамките на премиер и се превърна в «символ на нещо по-голямо».

Читайте также: Будапешт и Варшава могут создать антибрюссельский альянс

Авторът цитара думите на писателя Андраш Вагвьолди, който казва:

«Орбан се държи като голям премиер на малка страна, който има смелостта да говори истината».

Орбан не стои със скръстени ръце, с което усложнява живота на Брюксел, продължава изданието.

Будапеща активно търси съюзници, а такива в Европа има достатъчно.

Полша, Чехия, Словакия — в тези страни се отнасят с достатъчен скептицизъм към миграционната политика на ЕС, затова разколът на общността е напълно реална переспектива.

Орбан стана пример за много европейски лидери, които се нахвърлиха с критика към Брюксел, обяснява авторът.

Самият унгарски премиер открито заявява, че има за цел да види вземането на контрола над институциите на ЕС още през майските избори.

Евродепутатът от Белгия Ги Верхофстадт на свой ред нарече Орбан и подобните му «мини-Тръмп», добавяйки, че «те представляват значително по-голяма заплаха от Брекзит».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;