17 март 2019-Нюз Фронт.

САЩ налагат визови санкции на персонала на Международния наказателен съд.Това съобщи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в Държавния департамент.

«Аз обявявам ограничение за издаването на визи на лица, които са пряко отговорни за разследването на МНС срещу американците,» съобщи Майк Помпео.

 

 

 

Тоест, САЩ могат да правят каквото си искат? Да убиват «по грешка», както много пъти се случи в такива държави като Сирия, Ирак, Либия, например? Да внасят на сила «демокрация» и да свалят неудобни режими, за да завладеят ресурсите на други страни?

Да си играят с живота на милиони, да извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, наричайки това «борба срещу тероризма,» , «миротвирческа операция» и прочие. И ако някой се опита да им потърси отговорност…да им наложат санкции?!!!

Отделна тема е излизането им от всякакви международни договори и споразумения, сякаш за тях няма междунарпдно действащо право, и те си действат по собствено такова.

 

Напомняме, че Международният наказателен съд (МНС) е създаден през 1998 година въз основа на Римското право.
Съдът разследва военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид.
Американските отношения с МНС можеха да са поне прилични, но не.

Миналата година прокурорът на МНС Фату Бунсуда поиска пълно разследване на военните престъпления в Афганистан, към които са причастни американските военни.
През 2016 година МНС публикува доклад, в който се посочва, че американските военни най-вероятно са използвали изтезания в тайните затвори на ЦРУ в Афганистан.

 

През септември миналата година съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън нарече МНС нелегитимен.
Тогава той обяви, че МНС е заплаха за американския суверенитет и националната сигурност на САЩ и не признава върховенството на когото и да било, или каквото и да било над американската конституция.

„Няма да сътрудничим с Международния Наказателен Съд (МНС).
Няма да се присъединяваме към работата на МНС. Нека Международния Наказателен Съд си умре самостоятелно
След всичко, което се случи, този съд вече е мъртъв за нас — каза Болтън.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;