Еманюел Макрон
Снимка: БГНЕС

Германия не подкрепя идеите на френския президент Еманюел Макрон за наднационални структури в ЕС, финансов министър за еврозоната и право на Евросъюза да се намесва в националната бюджетна политика, заяви пред БНР политологът проф. Емануел Рихтер.

«Позицията на Германия, изразена от Меркел, е ясна — без наднационални структури, без финансов министър за еврозоната и най-вече без право на ЕС да се намесва в националната бюджетна политика на страните-членки. В тази позиция на Германия има приемственост между Меркел и Крамп-Каренбауер. И в този случай смятам, че Берлин защитава не само своите, но и интересите на източноевропейците.

На практика Берлин и Париж са на коренно противоположни позиции по въпроса. И според мен Макрон няма да намери подкрепа за идеята си за общ бюджет за еврозоната и финансов министър.

Неговите идеи не се подкрепят от нито една голяма страна от ЕС, с изключение на държави като Гърция, която имаше сериозни финансови проблеми.

Не изключвам Макрон да бъде подкрепен и от Испания и Италия по същата причина — финансови трудности.

Общо взето Макрон е сам», обясни той в интервю за предаването „Събота 150“.

Политологът от университета в Аахен допълни, че вероятният бъдещ канцлер на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер отхвърля предложенията на Макрон за централизирано управление в ЕС:

«Реакцията на предложенията на Макрон е интересна по две причини. От една страна на френския президент отговори не канцлерът Меркел, а партийният лидер Крамп-Каренбуер. Само по себе си това е обидно. Към това се добавя, че АКК постави съвсем други акценти.
Предложенията на Макрон вървят ръка за ръка със създаването на нови институции, което е напълно в стила на френската политика на силна централизация.
Това обаче е пълната противоположност на немската политическа традиция и в този смисъл с отговора си Анегрет Крамп-Каренбауер остана вярна на тази традиция.
 Крамп-Каренбауер се застъпва за по-свободно сътрудничество на основата на междуправителствени партньорства, а не за наднационално, централизирано управление.
Мисля обаче, че идеите на АКК не са представителни само за Германия, а и за редица други страни, например от Източна Европа. Полша и Унгария така или иначе биха застанали по-скоро зад Крамп-Каренбауер, отколкото зад Еманюел Макрон».

Тагове: ; ; ;