17 март 2019-Нюз Фронт.

Армията на САЩ е подписала договор с американската военно-промишлена компания Northrop Grumman Corporation за производството системи за управление и връзка IBCS в рамките на първата фаза от създаването на противоракетна отбрана и система за противовъздушна отбрана в Полша.

Вице-президентът на Northrop Grumman, Ден Вернил ( Dan Verwiel), заяви, че «Полша поема водещата роля в условията на днешните комплексни заплахи, избирайки IBCS» за системи, които са били разработени преди десетилетия, за да се противопоставя на заплахи от съвсем различен профил.

 

 

 

«IBCS е бъдещето на мултипрофилните операции, и заедно с това Полша ще има модерна система за повишаване на способностите на ракетната и противовъздушната отбрана», добави той.

 

През февруари министърът на отбраната на Полша Мариуш Блащак обяви, че страната планира да похарчи над 50 милиарда долара през следващите седем години за модернизиране на армията.

През март 2018 година във Варшава е подписан договор за доставка на системи за противовъздушна отбрана «Patriot» в Полша. Предвижда се в първия етап — през 2021-2022 — Полша да получи две Patriot батерии с ракети PAC-3 MSE и елементи на системи за управление и връзка IBCS.

Както представители на полското ръководство многократно заявяваха, планирано е новите системи за противовъздушна отбрана да бъдат разположени близо до границата с Русия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;