Двайсет и осем годишен австралийски гражданин е обвинен за убийство във връзка с нападенията над две джамии в новозеландския град Крайстчърч вчера, при които загинаха 49 души, съобщи ДПА, като се позова на полицията. Това съобщи Канал 3.

Явяването на обвиняемия пред областният съд в Крайстчърч стана при затворени врати поради засиления риск за сигурността.

«Въпреки че заподозреният е изправен само пред едно обвинение, ще бъдат повдигнати и още обвинения», каза полицейският комисар Майк Буш, който обеща подробности за тях да бъдат оповестени възможно най-скоро.

Вчера австралийската телевизия Ей Би Си идентифицира нападателя като Брентън Тарант. Преди нападенията той е публикувал в социалните мрежи манифест със заглавие «Голямата замяна», в който казва, че е искал да атакува мюсюлмани.

28-годишният заподозрян е бил спокоен в съдебната зала и е направил пред медиите жеста за «окей». Той ще остане в ареста до април, когато делото ще бъде внесено във Висшия съд на Крайстчърч.

Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ЮТюб и Редит взеха спешни мерки, за да премахнат каченото от извършителя видео от стрелбата в джамиите.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че заподозреният е пътувал спорадично до страната и не би го определила като дългосрочен жител, предаде Ройтерс.

От четиримата арестувани в петък един е бил гражданин, който се е опитвал да помогне на полицията с огнестрелно оръжие. Полицията се опитва да установи каква е връзката на останалите двама с нападението.

Тагове: ; ; ; ;