Защо Путин остава така популярен сред руснаците? — от това се интересува кореспондентът на американското издание.

Според него, една от ключовите причини е в това, че Путин е започнал изграждането на автомобилни и жп пътища, мостове и друга инфраструктура, от която се нуждае страната.

Превод:

Няма съмнения, че мащабнатна програма за обновяването на инфраструктурата, която стартира Путин, започна да се разпространява далеко извън пределите на туристическите витрини Москва и Санкт Петербург.

Някои икономисти предупреждават, че това е централизирано планирани в съветски стил.

Други добавят, че колкото и амбициозно да звучат тези планове, това е само капка в морето, защото размерите на Русия са огромни.

Но малко са тези, които отричат, че промените действително са налице.

«Десетки обекти са посочени в президентските укази от май 2018 година, след като Путин бе преизбран, — казав Владимир Климанов, експерт от РАН.

Инфраструктурата е ключ към бъдещото икономическо развитие на Русия.

Ние трябва да развием връзките между регионите. Без това регионалното икономическо развитие едва и е възможно».

В официалните материали на руското правителство е описана цяла поредица от подобни проекти: от мащабната програма да изграждането на пътища, мостове и летища, обновяването на градския жилищен фонд, изграждането на нови газови и нефтени тръбопроводи — до големите инвестиции в «Северния морски път», съединяващ Далечния Изток и Европа през севера на Русия.

«Парите изват от държавния бюджет, така че работата ще бъде свършена, — казва Наталия Зубаревич, професор от катедарта по социална и икономическа география в МГУ. — Налице е намерение да се привлекат инвестиции от страна на частния бизнес.

Вероятно държавата ще окаже натиск върху представителите на бизнеса, за да се включат в мащабните проекти.

Но парите постъпват в бюджета.

Ще бъдат предпочетени големи проекти с огромни бюджети и с максимална публичност».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.csmonitor.com/World/Europe/2019/0313/To-make-Russia-great-again-Putin-is-building-roads-and-bridges

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;