Скандално известният аферист от международен мащаб Уилям Браудер дори не скрива факта, че е ползвал офшорки в Кипър и Вирджинските острови, макар пред Запада да се представяше за «ловец на перачи на пари».

За това пише  «Jyllands-Posten».

В статията се припомня, че Браудер е съдействал на Европарламента след изтчането на данни от фирмата «Mossack Fonseca & Cо».

Комитетът, призован тогава да пресече нарушенията в данъчното законодателство, успя да установи реално пране на пари, но и Браудер беше в числото на «перачите».

Читайте также: Американское «правосудие» спасает Браудера

Неговата компания «Berkeley Advisors Inc» бе открита със съдействието на  «Mossack Fonseca» и регистрирана на Вирджинските острови, което не се отрича дори от самия Браудер.

На въпроса, колко негови компании са били създадени с участието на  «Mossack Fonseca»,

той отговаря уклончиво:
«Няколко».

При това бърза да увери, че всички негови офшорки са «абсолютно законни и прозрачни».

В същото време експертът по въпросите на финансовите машинации Яков Деденрот Бернхофт нарича този подход на Браудер лицемерен.

«Прилича на лицемерие. Никой не изключва, че той наистина може да прави всичко законно, но, независимо от това, той практически поддържа данъчни пристанища за пране на пари», заяви той, добавяйки, че подобен род офшорки едва ли могат да се нарекат напълно прозрачни, каквото и да говори Браудер.

Читайте также: Вашингтон заметает следы: США испугались вопросов по делу Браудера?

«Когато Браудер или някой друг пере пари на Вирджинските острови, това може да се нарече «черна дупка».

Правителството на Великобритания нееднократно изпраща там питания, но отговори не последват, а когато такива пари постъпват в сметките на нормалните европейски банки, вече не може да се провери първоизточникът», констатира  Бернхофт.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;