15 март 2019-Нюз Фронт.

САЩ са прехвърлили в петък на базата на Fairford във Великобритания, поредния стратегически бомбардировач B-52H Stratofortress, способен да превозва ядрени крилати ракети и въздушни бомби, следва от данните на западните служби за контрол на въздушното движение.

Както се съобщава, три такива бомбардировача вече са кацнали в аеробазата на Феърфорд.

Според докладите, през следващите дни техният брой може да се увеличи до шест -осем единици.

Такова масово прехвърляне на стратегически бомбардировачи на американските военновъздушни сили към Феърфорд не се наблюдава от 2003 година, когато бяха разположени до 20 самолета B-52H за участие в американската военна операция срещу Ирак.

 

 

Преди да пристигне в петък във въздушната база Фейрфорд, бомбардировачът B-52H, излетя от въздушната база Барксдейл (щат Луизиана), извършва подход към региона на Калининград, Русия.
След трансатлантическия полет, бомбардировачът преминава над Англия, а след това се насочва през въздушното пространство на Германия към Балтийско море, където поема
курс директно към Калининградската област.

 

Самолетът е бил в зоната на руската противовъздушна отбрана само няколко минути, наближавайки морската граница на Руската Федерация на разстояние от около 120 км.
След това самолетът се връща на въздушната база във Великобритания.

Според мнението на наблюдатели, американският бомбардировач всъщност е отработвал учебна задача по нанасяне на удари на цели на руската територия в Балтийско море следизлитането от САЩ.

При това, американският бомбардировач е осъществявал полета на височина от 8 200 метра с включен транспондер.

 

Трябва да се отбележи, че недалеч от границите на Калининградска област стратегически разузнавателен самолет на ВВС на САЩ RC-135V летя няколко часа.
Разузнавателният самолет е излетял от въздушната база на Милдънхол.
Освен това, шведският разузнавателен самолет Gulfstream 4 е бил засечен близо до руските морски граници в Балтийско море.

Също така около Калининградска област се появява и американски стратегически бомбардировач B-52H, който е излетял от въздушната база Barksdale и прекосява Атлантическия океан.

 

Както се съобщава от Министерството на отбраната на Руската Федерация, на 15 март в Калининградска област е поставен нов комплект от ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;