Главният прокурор на щата Ню Йорк иска Тръмп да бъде глобен с 5,6 милиона долара  заради благотворителна фондация

    Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде глобен с 5,6 милиона долара. Мотивът й е, че Тръмп е използвал благотворителната си фондация, за да подпомогне предизборната си кампания, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.

Джеймс, която е представител на Демократическата партия, твърди в подадения в четвъртък иск, че щатското законодателство позволява да бъде наложена глоба, равна на двойния размер на сумата от 2,8 млн. долара за безплатно медийно отразяване, получено от Тръмп според нея за събитие, в което се размивали границите между благотворителност и политика.

През 2016 г. републиканецът Тръмп не отиде на предизборен диспут в Айова, а вместо това по същото време организира среща за събиране на дарения, които после фондацията му да предостави на благотворителни организации, занимаващи се с подпомагане на военни ветерани.

Според Джеймс има предостатъчно доказателства съдът веднага да отсъди в полза на щата.

Адвокатите на фондацията заявиха, че всякакви нарушения, които биха могли да са допуснати, са незначителни и че искът е политически мотивиран.

Източник: Ню Йорк

Тагове: ; ; ;